Mikulášský běh kolem vrchu Brada přilákal přes 400 účastníků

Obec Brada-Rybníček na Jičínsku nemá ani 100 obyvatel, ale přesto je velmi významná, konkrétně mezi atlety. Každoročně totiž na začátku prosince hostí Mikulášský běh, třetí nejstarší běh v České republice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Intervalový start tradičního Mikulášského běhu

Intervalový start tradičního Mikulášského běhu | Foto: Jakub Marek | Zdroj: Český rozhlas

Lesy kolem vrchu Brada už po devětašedesáté křižovali nadšení sportovci. Ať už to byli atleti, orientační běžci nebo vodáci, všichni bojovali v kopcovitém blátivém terénu s plným nasazením.

„Dělá to furt stejná parta lidí. Někteří nás opustí, tak přibereme mladší a už je to taková tradice. První neděle v prosinci patří Mikulášskému běhu na Bradech,“ říká hlavní organizátor akce Petr Šindelář.

Kolem vrchu Brada se závodilo poprvé v roce 1946 a za vším stáli atleti z Jičína.

Přehrát

00:00 / 00:00

Je to takové přátelské setkání na konec sezony, popisuje Petr Šindelář účel Mikulášského běhu kolem vrchu Brada na Jičínsku

„Bylo to myšlené jako zakončení sezony s tím, že se tady scházejí nejenom atleti, běžci, ale i vodáci ze Sezemic, pana Doktora tým a je to takové přátelské setkání na konec sezony,“ popisuje Petr Šindelář přívětivou atmosféru.

A nezapomněl také zmínit, že se závodu zúčastní čas od času i známí sportovci, jako například dvojnásobný olympijský vítěz v rychlostní kanoistice Martin Doktor.

Organizátoři věří, že tradice jejich Mikulášského běhu ještě nějaký čas vydrží, ale rádi by zachovali současnou - rodinou atmosféru.

„Dejme tomu, že pár desítek let to vydrží, ale nechceme z toho dělat oficiální závod. Měla by to být taková ‚lidovka‘. Sice tady kluci zaběhli výborný časy, ale chceme zachovat přátelskou atmosféru než nějaké super závody,“ vysvětluje Petr Šindelář.

Letos byl Mikulášský běh jedním ze závodů zařazených do projektu České unie sportu - Sportuj s námi a možná i to se promítlo na větší účasti, nicméně hlavní roli hrálo počasí.

„Dneska to bylo příjemný, nebyla taková zima, nemrzlo, nebyl led, takže to bylo docela dobrý. Poučil jsem se z Kunratický a dobře jsem rozložil síly,“ popisoval v cíli šťastný vítěz hlavní mužské kategorie Miloš Auersvald.

Vojtěch Bureš, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme