Mílař Holuša zaútočí na Memoriálu Josefa Odložila na 32 let starý rekord

Běžec Jakub Holuša chce překonat jeden z nejstarších českých atletických rekordů. Halový mistr Evropy z březnového šampionátu v Praze už několikrát útočil na téměř 32 let staré maximum Jana Kubisty na 1500 metrů, ale pod hranici 3 minut 34 sekund a 87 setin se nikdy nedostal. To se však může změnit zítra v hlavním závodě Memoriálu Josefa Odložila v Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běžec Jakub Holuša na tiskové konferenci k atletickému Memoriálu Josefa Odložila

Běžec Jakub Holuša na tiskové konferenci k atletickému Memoriálu Josefa Odložila | Zdroj: ČTK

„Myslím, že forma je. Hned první závod v Šanghaji jsem běžel 3:35,98, ale mám na to běžet pod 3 minuty 35 vteřin. Věřím si a nechám tam všechno,“ říká Jakub Holuša.

„Jsem přesvědčený, že na to mám už dva roky. Uvidíme, jestli to konečně padne,“ věří rodák z Opavy, že ho domácí prostředí posune k novému českému rekordu na trati 1500 metrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jakub Holuša věří, že na pokoření 32let starého rekordu na 1500 metrů má formu už dva roky

Jeho výhodou je, že si může s pořadateli pražského závodu domluvit tempo na jednotlivých mezičasech a nemusí se přizpůsobovat ostatním. Navíc je ve startovní listině hned několik silných afrických běžců

„Samozřejmě chci vyhrát, ale nebudu tolik přemýšlet nad tím, jak skončím, chci běžet vpředu a pokusit se v prvním kilometru šetřit síly, abych mi něco zbylo do posledního kola,“ popisuje taktiku jeden z aktuálně nejlepších evropských mílařů.

Motivací pro něj je i název samotného závodu na 1500 metrů. Ten totiž nese stejně jako celý mítink jméno Josefa Odložila, který před jedenapadesáti lety vybojoval stříbrnou medaili na olympijských hrách v Tokiu a následně tragicky zemřel v roce 1993.

Přednost dostane příprava na MS

Pro Holušu to navíc bude možná poslední české představení před srpnovým světovým šampionátem v Pekingu.

„Pravděpodobně nebudu startovat na mistrovství republiky. Jednáme o mém startu na Velké ceně Tábora koncem července, už toho bude málo. Fanoušci z Prahy a okolí mají jednu z posledních možností mě vidět závodit na domácí půdě. Pak se už budu připravovat na MS,“ dodává halový mistr Evropy na 1500 metrů.

Na stejné trati se Holuša pokusí překonat v pondělí na pražské Julisce téměř 32 let starý český rekord.

Jakub Marek, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme