Na sezonu se těším, hlásí Špotáková, která ruským atletům zákaz startu na OH nepřeje

O oblíbený mítink Zlatá tretra oštěpařka Barbora Špotáková kvůli březnové zlomenině zánártní kůstky přišla, na další domácí atletické akci ale už chybět nebude. Šestého června se totiž představí na Memoriálu Josefa Odložila. I proto teď víc, než intenzivně zmiňovanou dopingovou aféru ruské soupeřky Marii Abakumovové, řeší úřadující olympijská šampionka především vlastní zdraví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barbora Špotáková

Barbora Špotáková | Foto: Adam Kebrt | Zdroj: Český rozhlas

„Při chůzi mě noha vůbec nebolí, už můžu i lehce běhat, takže rozběh s oštěpem můžu absolvovat. Není to ale úplně naplno, protože rozběh musím kontrolovat. Může to ale být i k lepšímu, protože snaha o techniku je důležitá, takže to možná nebude vůbec špatné. Uvidíme ale až na závodech,“ říká Barbora Špotáková.

Těch se česká oštěpařka zúčastní už příští čtvrtek, kdy zahájí sezonu na Diamantové lize v Římě. Šestého června se pak pokusí hodit co nejdále na Memoriálu Josefa Odložila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyzkoušela jsem si, že můžu házet k 60 metrům, říká před startem sezony oštěpařka Barbora Špotáková

„Těším se nesmírně. Letos se těším asi nejvíc, protože jsem tomu chvílema moc nevěřila. Když jsem měla zlomenou nohu, tak jsem měla černé myšlenky.“

„Dneska jsem si ale vyzkoušela, že můžu házet k šedesátce a doufám, že na Memoriálu Odložila 60 metrů překonám a že se přijde podívat hodně lidí. Pořád je ještě dost času a jdu si za svým cílem. Doufám, že 18. srpna to budu moci rozbalit na plno,“ připomíná Barbora Špotáková termín olympijského závodu v Riu de Janieru.

V něm se možná nepotká s velkou soupeřkou Marijou Abakumovovou. Ruští atleti o start v Brazílii kvůli plošnému dopingu možná přijdou.

V první chvíli ten pokus nevypadal výjimečně, říká oštěpař Železný v den výročí svého rekordu

Číst článek

Sama Abakumovová navíc figuruje na seznamu těch sportovců, u nichž zpětné testování vzorků odhalilo užití zakázaných látek. Českou obhájkyni zlaté medaile ale tyto nové zprávy nepřekvapily.

„Nepřekvapily mě z toho důvodu, že ta obrovská aféra ruské federace byla systémovou věcí, takže bylo jasné, že se tam chytí více ryb. Přesto si myslím, že by jim měli start na olympiádě povolit. Už se to odhalilo, takže už to tam tímto stylem nelze provozovat,“ upozorňuje Špotáková, že jsou další ruští atleti, kteří mají čistý štít, tedy dopingové testy.

Jestli mezi nimi nakonec je i Marija Abakumovová, se dozvíme po zveřejnění B vzorku.

Marek Augustin, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme