'Nemám drajv. Odběhnu dvě kola a jsem tuhej,' říká Holuša

Na letošním halovém mistrovství v americkém Portlandu získal Jakub Holuša na patnáctistovce stříbrnou medaili. Mohl to být dobrý základ pro olympijskou sezonu. Minulý pátek se ale v B běhu Diamantové ligy v Eugune umístil v mílovém závodě jedenácté příčce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Holušák

Jakub Holušák | Foto: Filip Jandourek

„Nejsem to prostě já, nemám drajv. Odběhnu dvě kola a jsem tuhej. Nemůžu zrychlit, jako kdyby moje tělo nechtělo spolupracovat,“ říká.

Nadšený z výkonu není, jelikož v tréninku údajně všechno vypadalo dobře. „Šel jsem do sezony s tím, že budu začínat jiným časem, ale bohužel u toho běhu je to zrádné, kdy stačí shoda pár blbých okolností,“ vysvětluje příčiny ne úplně ideálního vstupu do sezóny Holuša.

Přehrát

00:00 / 00:00

Atlet Jakub Holuša: Nejsem to prostě já nemám drive. Odběhnu dvě kola a jsem tuhej

Na Zlaté tretře domácí suverén nečekaně prohrál s krajanem Filipem Sasínkem. Opavského rodáka postihla viróza, kvůli níž ležel dva dny s horečkou v posteli, což se zřejmě projevilo na jeho sportovním výkonu. Přesto do Ameriky jet chtěl a to i kvůli partnerům.

Osmadvacetiletý reprezentant tak připomněl interní atletické pravidlo: „Jakého sponzora na dresu nosíš, jím zaštítěné mítinky běhej.“ Holušův výkon mohly ovlivnit i faktory spojené s cestováním do zámoří, a tedy dlouhý let, změna časového pásma a také málo času na trénink.

I proto se rozhodl, že po pondělním memoriálu Josefa Odložila už nezavítá na Diamantovou ligu v Oslu a vyrazí na soustředění.

„Když člověk není ve formě, tak chodit s kůží na trh je nebezpečné a zrádné. Navíc když na těchto velkých závodech běžíte jednou špatně, tak už vás příště nevezmou, ale doma jsem si to nechtěl nechat ujít kvůli pořadatelům a Dukle. Chci běžet a věřím, že to může být lepší. Udělám všechno, abych se odrazil k lepšímu výsledku, protože to pro mě bude i poslední start před mistrovstvím Evropy,“ vysvětluje.

Sasínek ohromil na Zlaté tretře. Nevěděl jsem, že toho je ve mně tolik, divil se

Číst článek

Na Odložilově memoriálu se loňský halový mistr Evropy poměří s tradičně silnými soupeři a bude mezi nimi i jeho nedávným přemožitel Filip Sasínek. Překvapivá domácí prohra ze Zlaté tretry Holušu až tak netíží. Naopak doufá, že ho nová konkurence požene dopředu.

„Myslím, že když tady budu mít soupeře, který je schopný mě porážet, tak nastane další okolnost v závodě. Je to trénink psychiky, který mě může posunout dál. Byl jsem tady dlouho sám. Vím, že mě tady nikdo neohrožuje a pak přijdu na soutěž a nervozita je jiná, protože je tam někdo, kdo mě porazit může. Je to pro nás oba dva dobře, když tady budeme spolu soupeřit,“ myslí si Holuša.

Konkurenci by Holuša určitě uvítal i v pondělí, kdy se pokusí atakovat rekord memoriálu Josefa Odložila. A čas lepší než 3:34,55 by pro něj byl jasným signálem, že už je opět ve formě.

Marek Augustin, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme