Nizozemka Schippersová překvapila v nejkratším sprintu ziskem stříbrné medaile

Absolutní dominanci afroamerických sprinterek narušila na mistrovství světa Dafne Schippersová. Nizozemka si ve finále stovky v Pekingu doběhla pro stříbrnou medaili v národním rekordu 10,81 sekundy, a to přitom rodačka z Utrechtu na svou nejsilnější disciplínu ještě čeká.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dafne Schippersová z Nizozemska (vlevo) dobíhá na druhé pozici ve sprintu na 100 metrů na MS v Pekingu

Dafne Schippersová z Nizozemska (vlevo) dobíhá na druhé pozici ve sprintu na 100 metrů na MS v Pekingu | Zdroj: ČTK

Už v minulosti se několikrát stalo, že bělošky, které mají přirozeně horší fyziologické předpoklady ke sprintům, vybojovaly stříbrnou nebo dokonce i zlatou medaili ze světového šampionátu. Vždy ale měly problémy s dopingem.

Jak sprinterky z bývalé NDR, tak později na přelomu století Ukrajinka Pintusevičová. Od té doby Afroameričanky nepustily nikoho na medailové pozice až do pondělního pekingského večera. A Schippersová za cílem nevěděla, jestli je víc šťastná nebo překvapená.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nizozemka Dafne Schippersová překvapila v nejkratším sprintu ziskem stříbrné medaile

„Obojí! Věděla jsem po semifinále, že dokážu běžet rychle. Už tam jsem vylepšila národní rekord. Navíc jsem se před finále cítila ještě lépe. Ale i tak jsem se divila, že jsem dokázala být tak blízko Shelly Ann. Když člověk vidí, jak blízko je nejlepší sprinterce, tak ví, že je to skvělé,“ mluvila Dafne Schippersová o teď už šestinásobné mistryni světa - Jamajčance Shelly-Ann Fraserové-Pryceové.

Přitom třiadvacetiletá Nizozemka byla považována hlavně za obrovský talent světového víceboje, kde podle mnohých měla výrazně vyšší šance se prosadit než ve sprintech. I když ještě na konci května nastoupila do sedmiboje v Götzisu, dala na svůj instinkt.

„Ano, vybrala jsem si pro tento rok sprinty. Nebylo to vůbec lehké rozhodnutí, ale jsem za něj teď ohromně šťastná. Mám stříbro ze stovky z mistrovství světa - co víc si můžete přát?“

Možná medaili zlatou. A ani tato odvážná vize nemusí být v případě Schippersové úplně od věci. Do rozběhů dvoustovky nastoupí ve středu jako druhá žena letošních světových tabulek, kde vedoucí - Američanka Allyson Felixová bude chybět kvůli časové kolizi se čtvrtkou.

„Vždycky jsem tvrdila, že jsem lepší na dvoustovce než na stovce. No nevím, asi to budu muset přehodnotit. No uvidíme, třeba ne, všechno je možné.“

Zvlášť teď, když je mladá nizozemská atletka povzbuzena obrovským úspěchem z nejkratšího sprintu.

Vojtěch Bureš, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme