Nová soutěž pro atlety: V halách budou soutěžit o vysoké prémie

Elitní světoví atleti vstoupí do nového halového seriálu. Závody na dvousetmetrovém zastřešeném oválu většinou bývají spíš přípravou na hlavní - letní sezonu, ale letos mají sportovci velkou motivaci v podobě World Indoor Tour.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Halová atletika (ilustrační foto)

Halová atletika (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

Závody v hale sice nedosahují takové prestiže jako na dvojnásobně dlouhé venkovní dráze, ale například loňský evropský šampionát v Praze ukázal, že v uzavřeném prostoru dokážou fanoušci připravit pro atlety až neskutečnou atmosféru.

V O2 areně si ji chválil i vítěz tyčkařské soutěže Renaud Lavillenie, který útočil dokonce na svůj světový rekord a 617 centimetrů mu jen těsně odolalo. „Byl to dobrý pokus, ale postrádal jsem trochu energie. Celá soutěž zabrala trošku moc času,“ pochválil se nejlepší tyčkař současnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový seriál atletických závodů přibližil reportér ČRo Jakub Marek

Právě Francouz bude jednou z hvězd prvního dílu World Indoor Tour v sobotu v německém Karlsruhe. 14. února se pak soutěž přesune za oceán a v Bostonu se představí nejlepší vícebojař historie Ashton Eaton, který v hale soutěží velmi rád.

„V hale cítí atlet na dráze podporu fanoušků ještě mnohem víc než na venkovních stadionech. Kromě publika to mám blíž i k dalším atletům a já jsem rád v kontaktu s ostatními. V hale je zkrátka všechno blízko a to mi vyhovuje,“ říká světový rekordman.

V Bostonu ho samozřejmě nečeká celý sedmiboj, ale ukáže se v tyčkařském sektoru a ve sprintu na 60 metrů. Mezi dálkařkami se objeví i jedna z nejlepších vícebojařek současnosti - jeho žena Brianne Theisenová-Eatonová.

„Nemyslím si, že by mě to rozptylovalo. Samozřejmě když vidím, že se jí něco podaří, tak se to potěší, ale pak dokážu rychle přepnout a soustředit se na sebe. Takže jsem rád, když závodíme ve stejnou chvíli, oba cítíme tu vzájemnou podporu,“ doplňuje Ashton Eaton.

Zbylé dva závody ve Stockholmu a Glasgow budou následovat v rychlém sledu a atleti mají motivaci hlavně díky tomu, že celkový vítěz každé disciplíny dostane v přepočtu půl milionu korun a také divokou kartu pro březnové halové mistrovství světa v Portlandu.

Jakub Marek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme