Oštěpař Veselý vybojoval pro Česko na ME druhé stříbro. Dálkař Juška těsně čtvrtý

Český oštěpař Vítězslav Veselý se stal v Amsterodamu vicemistrem Evropy. Svěřenec Jana Železného v dnešním finále předvedl ve třetí sérii výkon 83,59 metru, který mu sice nejprve stačil na zajištění první pozice, ale v páté sérii ho překonal Lotyš Sirmais a obral Veselého o zlato. Dalším Čechům se ve finále tolik nedařilo, když Jakub Vadlejch skončil devátý a Jaroslav Jílek desátý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oštěpař Vítězslav Veselý

Oštěpař Vítězslav Veselý | Zdroj: ČTK

Vítězslav Veselý dnešní finále započal podprůměrným hodem, který nepřelétl ani hranici 75 metrů. Ve druhém pokusu se ale zlepšil, když jeho oštěp dolétl na značku 81,13 metru.

Nejlepší výkon si pak český oštěpař připravil na třetí sérii, v níž zaznamenal hod dlouhý 83,59 metru a ujal se vedení.

Na hod Veselého dlouho nedokázal nikdo zareagovat, ale v páté sérii přišla chvíle Zigismundse Sirmaise, který se díky osobnímu maximu zlepšil na 86,66 metru. Výkon Lotyše už žádný z jeho soupeřů nepřekonal, takže se rodák z Rigy těší z titulu mistra Evropy.

Desetibojař Helcelet získal na evropském šampionátu stříbro

Číst článek

Na třetím místě se umístil Fin Antti Ruuskaken, jehož nejlepší hod byl o více než čtyři metry kratší než v případě vítěze.

Jakub Vadlejch ani Jaroslav Jílek se do užšího finále pro osm nejlepších nedostali, když skončili těsně před jeho branami. V pořadí devátý Jakub Vadlejch poslal své náčiní do vzdálenosti 78,12 metru, zatímco desátý Jaroslav Jílek dosáhl na výkon 76,92 metru.

Dálkař Juška těsně přišel o bronz

Souběžně s finálovým závodem oštěpařů vrcholily i boje v sektoru dálkařů. Jen těsně o medailový úspěch přišel český dálkař Radek Juška, který sice skočil stejně jako bronzový Ignisious Gaisah, ale ve prospěch Nizozemce hrál lepší druhý nejlepší pokus.

Novým mistrem Evropy v dálce se stal Brit Greg Rutherford s výkonem v hodnotě 825 centimetrů, za kterým skončil Švéd Michel Tornéus.

Mistrovství Evropy v atletice v Amsterodamu:
Finále:
Muži:
100 m (vítr 0,0 m/s): 1. Martina (Niz.) 10,07, 2. Harvey (Tur.) 10,07, 3. Vicaut (Fr.) 10,08.
Dálka: 1. Rutherford (Brit.) 825, 2. Tornéus (Švéd.) 821, 3. Gaisah (Niz.) 793, 4. Juška (ČR) 793.
Oštěp: 1. Sirmais (Lot.) 86,66, 2. Veselý (ČR) 83,59, 3. Ruuskanen (Fin.) 82,44, ...9. Vadlejch 78,12, 10. Jílek (oba ČR) 76,92.
Ženy:
100 m př. (-0,7 m/s): 1. Rolederová (Něm.) 12,62, 2. Talajová (Běl.) 12,68, 3. Porterová (Brit.) 12,76.

Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme