Oštěpařku Špotákovou čeká závěrečný boj o diamant

Šestnáct atletů dnes v Curychu převezme trofej pro vítěze Diamantové ligy. Odměna za celosezónní úsilí opravdu stojí za to a nemluvíme jen o její finanční hodnotě. Unikátní trofej se může objevit také v České republice, a to zásluhou jedné z ambasadorek celé Diamantové ligy Barbory Špotákové. K jistotě potřebuje skončit v oštěpařském finále do třetího místa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barbora Špotáková (na snímku) skončila v hodu oštěpem druhá za Slovinkou Martinou Ratejovou.

Barbora Špotáková (na snímku) skončila v hodu oštěpem druhá za Slovinkou Martinou Ratejovou. | Foto: Tomáš Adamec

Pětatřicet centimetrů vysoká a téměř pět kilogramů vážící trofej je opravdový unikát. Švýcarská firma Bayer jakoby do ní vložila svou 250 let trvající tradici své činnosti. Ze žulového podstavce se tyčí tři ovály znázorňující atletickou dráhu, na jejich vrcholu září čtyřkarátový diamant, jehož cena vysoko přesahuje milión korun.

Takových trofejí bude rozdáno 32 z toho polovina po večerní Weltklasse v Curychu. První držitelka už je vlastně známa. Je jí běloruská koulařka Naděžda Ostapčuková, která vyhrála svůj závod v předprogramu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Atlety čeká v Curychu boj o vítězství v Diamantové lize

I další jmenovky se mohou pomalu na podstavce vypisovat. Někteří z atletů mají totiž takový bodový náskok, že jim stačí splnit poslední podmínku nabytí vlastnictví diamantu - účast ve finále.

"Série všech těch závodů je výborná a mně se na ní celkem daří. Abych ale pravdu řekl mně je vlastně jedno, jestli závodím o diamant nebo o jinou trofej. Pokaždé chci vyhrát, pokaždé chci být stále rychlejší. Víc by mě zajímal světový rekord," řekl americký překážkář David Oliver.

Špotákové stačí třetí místo

Jistotu zisku diamantu mají i jeho krajané Walter Dix v běhu na 200 m, Jeremy Wariner na 400 m, koulař Christian Cantwell, Carmelita Jeterová na 100 m, Nancy Langatová z Keni na 1 500 m a chorvatská výškařka Blanka Vlašičová.

Unikátní pohár se může objevit také v České republice, a to zásluhou jedné z ambasadorek celé Diamantové ligy Barbory Špotákové. K jistotě potřebuje skončit v oštěpařském finále do třetího místa. Limitovat jí ale bude bolavý loket a tak bude chtít rozhodnout technicky vyvedeným prvním pokusem.

Bez šance na celkový triumf se v nabitých startovních listinách přestaví ještě další kvateto českých atletů. Překážkáři Petr Svoboda a Zuzana Hejnová, tyčkařka Jiřina Ptáčníková a výškař Jaroslav Bába. Hlavní program mítinku začíná na stadionu v Curychu ve 20 hodin.

Alena Benešová, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme