Ostrava připravuje ME mladých atletů

Přemýšleli jste někdy, co všechno obnáší uspořádat mezinárodní sportovní akci, na které se představí zhruba 1500 účastníků? Věřte, nebo ne, ale jsou to dva roky intenzivní práce. Je to, jako byste se chystali upéct obrovský dort se spoustou ingrediencí a jen výroba každé z nich si žije svým vlastním životem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sportoviště

Sportoviště

Mistrovství Evropy atletů do 23 let se v Ostravě sice uskuteční až za více než devět měsíců, ovšem intenzivní práce organizačního výboru trvají už více než rok. Vlastně, zjednodušeně řečeno, pořadatel se snaží splnit požadavky Evropské atletické asociace, která říká co a jak by všechno mělo být.

Je to něco podobného, jako splnit podmínky přijíždějící rockové hvězdy, přirovnává předseda organizačního výboru Oldřich Zvolánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ostrava připravuje ME mladých atletů

Jídelníček není žádná věda

„My jsme museli do konce června letošního roku předložit jídelníček na schválení komisi EA. Schválili nám ho. Na skladbě jídelníčku se podíleli dva lékaři a dietní sestra, ale ono to zase není tak moc složité. Musí tam být kuřecí, ryby, těstoviny, ráže a to je v postatě všechno,“ říká Zvolánek.

Zrovna tato položka dlouhého seznamu není částečně složitá i proto, že na šampionát starého kontinentu nejezdí výpravy z muslimských zemí, které mají na stravu ještě jiné požadavky.

Z dlouhého seznamu povinností je už také vyřešena doprava sportovců a činovníků po městě. To ale neznamená, že starosti s dopravou zmizely.

„Tady jsou jenom čtyři lety z Prahy a zpátky budou jen tři a všichni chtějí přiletět dva dny před tím, protože nepotřebují aklimatizaci, takže ten nápor se soustředí kolem 12. a 13. července 2011. To je úkol, který neustále řešíme.“

Kdo dodá na ME vodu

Zato zařízeno je ubytování. Všichni sportovci budou v duchu myšlenky sjednocené Evropy v jednom místě - a sice na vysokoškolských kolejích. I když tady to byla fuška, rekonstrukce se oddalovala a hrozilo tak nesplnění další podmínky.

A sice ubytování na úrovni tří hvězdičkového hotelu. A věřte, že pořadatelé mají starosti I s věcmi, kterého by obyčejného smrtelníka asi nenapadly.

„Atleti potřebují hodně vody. Oslovili jsme množství firem a zatím se nám nedaří. Jedná se totiž o 90.000 půllitrových lahví na čtyři dny, což je velké množství a samozřejmě bychom to chtěli mít co nejlevnější, takže nějakou spoluprací v reklamě. No a zatím se nám to moc nedaří,“ poodhalil zákulisí organizace Oldřich Zvolánek.

Přitom čtyřdenní mistrovství bude běžným člověkem hodnoceno jen podle toho, co uvidí na stadionu nebo v televizi. A I tady jsou další proměnné, na něž odpověď teď nezná nikdo.

Jednou z nich je jméno Christopha Lemaitra, prvního bělocha, který kdy běžel stovku pod deset sekund a dalších medailistů z Barcelony. Věk na to, aby mohli závodit v Ostravě, mají. Ale přijedou? Anebo dají přednost regeneraci před dalšími mítinky diamantové ligy?

Radim Sajbot, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme