Pražský mezinárodní maraton přilákal na 10 000 závodníků

Nejen hokejem živ je sportovní fanoušek, a ten, který se sám hýbe, zvlášť. V neděli proběhne Prahou na 10.000 lidí na maratónské trati. Celkem tato akce zasáhne přímo asi 21 tisíc lidí a každý prožívá těch pár dní před startem po svém.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražský mezinárodní maraton 2013

Pražský mezinárodní maraton 2013 | Foto: Filip Jandourek

Obecně ale asi platí, že je všechno doslova v běhu a možná vládne organizovaný ovšem fungující chaos. Tradičně ve čtvrtek před startem oznámili pořadatelé největší favority závodu. To je práce a vlastně už i rutina pro manažerku, která je má na starosti, Janu Moberly.

„Je tam zhruba šestice mužů, z nichž se kdokoliv může dostat na stupně vítězů. Zejména Gilbert Yegon, případně Deribe Robi, což jsou muži s nejlepšími časy ve startovním poli. Ale může to být i Teferi Kebede nebo kdokoliv další.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražský mezinárodní maraton přiláká v neděli do české metropole na 10 000 závodníků

Ano, teď má možná jen ona a pár největší expertů přehled o tom, jak na tom závodníci jsou. Ale v neděli už tomu bude jinak. Elitní atleti také mají svůj systém a vědí, jak se co nejlépe připravit. Amatérští vytrvalci si chodí pro startovní čísla na pražské výstaviště.

„Zatím to není nic zvláštního, zajímavější by to mělo být na tom startu,“ říká Hana Pastrňáková, která pobíhala vlastně i po hale mezi stánky. Spěchala totiž pro děti do školky. Ale v neděli, to pro ni bude jiný běh - na desetikilometrovém úseku štafety.

„Rozhodla jsem se podpořit dobrou věc, tak jsem účastníkem firemní štafety ve spolupráci s charitativní organizací.“

Běžců, pořadatelů, dobrovolníků, policistů, muzikantů, těch všech bude v neděli plná Praha. A jak se cítí ten, který je nejen zakladatelem Pražského maratonu, ale doteď jeho ředitelem, naturalizovaný Ital Carlo Capalbo?

„Čím blíže je maraton, tím větší je stres a ještě větší radost. Poslední tři, čtyři týdny jsme malinko ve stresu, ale jak se akce blíží, už mám jenom radost.“

A snad si tu radost, víc než stres a bolest dopřejí v neděli i všichni odvážlivci, kteří se na maratón vydají, i ti, kteří jim přijdou fandit.

Tomáš Kohout, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme