Přes 20 let drží rekord v trojskoku Brit Jonathan Edwards

Významné jubileum dnes slaví jedna z legend světové atletiky. Britskému trojskokanovi Jonathanu Edwardsovi je 50 let. A přestože přivezl zlaté medaile z mnoha velkých závodů, jedna z nich je pro něj zcela výjimečná. Na mistrovství světa v Göteborgu v roce 1995 hned dvakrát posunul historické maximum, které dodnes nikdo ze závodníků nepřekonal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sportoviště, atletika, stupně vítězů (ilustr. foto)

Sportoviště, atletika, stupně vítězů (ilustr. foto) | Foto: František Tichý | Zdroj: Český rozhlas

Jeho světový rekord v trojskoku odolává už více než 20 let a stále se drží na pozici lídra historických tabulek. První dva pokusy Jonathana Edwardse ze závodu jsou doteď studijním materiálem trojskokanů a jejich trenérů.

Brit totiž nejdřív jako první v historii překonal osmnáctimetrovou hranici a pár minut poté ještě svůj výkon vylepšil na 18 metrů a 29 centimetrů a po téměř jednadvaceti letech stále dominuje světovým tabulkám.

„Podívejte na rekord Jana Železného v oštěpu nebo Michaela Johnsona na čtvrtce, to jsou také výkony z 90. let, kterým se navíc nikdo ani neblíží. Podle mě je to tím, že atletika není v současnosti až tak populární, jako když mi bylo dvacet,“ myslí si Edwards.

Přehrát

00:00 / 00:00

V padesáti letech stále drží Jonathan Edwards rekord v trojskoku

Mladí lidé mají podle něj mnohem víc možností, hrají ragby, basketbal, kromě toho se vrhají do extrémních sportů. A to je právě možným důvodem, proč je počet talentovaných sportovců, kteří si vybírají atletiku, nižší.

Brit je navíc zatím jediným bělošským trojskokanem, který osmnáctimetrovou hranici překonal. V loňské sezoně pak výrazně atakovali 18 metrů a 29 centimetrů dva atleti.

„Rozhodně vidím dva muže, kteří mají v současnosti dispozice k tomu, aby rekord překonali. Jednak olympijského vítěze Christiana Taylora a také mladého Kubánce Pedra Pabla Picharda. Teď už jen čekám na ty stovky twitterových zpráv a esemesek, které zaplaví můj mobil, a moment, kdy můj výkon padne. Budu asi trochu smutný, protože je to krásný pocit být světovým rekordmanem,“ vypráví Edwards.

Zatím nejblíž jeho rekordu byl loni v srpnu na světovém šampionátu v Pekingu právě Američan Taylor, kterému k Edwardsově metě chybělo osm centimetrů.

Skromný Brit, který vyhrál olympijské hry, mistrovství světa i Evropy, si tak dál může užívat pocitu, že i v padesáti letech stále kraluje historickým trojskokanským tabulkám.

Jakub Marek, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme