Přístup se mění, těší Darju Klišinovou. Jediná závodící Ruska už ve vlasti není za zrádkyni

Hodně osaměle se v posledních měsících cítila ruská atletka Darja Klišinová. Dálkařka, která byla ve své zemi označována jako zrádkyně, už ale cítí změnu a věří, že brzy zase bude moci jezdit na vrcholné akce s celým reprezentačním týmem. Rusko už téměř rok a půl nesmí posílat své atlety kvůli dopingovému skandálu na mezinárodní závody, pro ni to ale neplatí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Darja Klišinová

Darja Klišinová | Zdroj: Reuters

Na šestadvacetiletou Darju Klišinovou se trest nevztahuje kvůli tomu, že od roku 2013 žije na Floridě. Podle Mezinárodní atletické federace tak neměla spojitost se státem řízeným dopingem v Rusku a díky výjimce mohla na olympijské hry do Ria a o víkendu také na halové mistrovství Evropy do Bělehradu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Darja Klišinová smí závodit, ale ne pod Ruskou vlajkou

„Teď je ta situace mnohem lepší než létě, už necítím takový tlak. Kolem olympijských her v Riu to pro mě bylo období plné stresu, ale teď už jsem zase šťastná. Můžu v klidu trénovat a závodit díky velké podpoře od všech,“ řekla Českému rozhlasu dálkařka s osobním rekordem 705 centimetrů, která v Bělehradu skončila čtvrtá.

Velký talent světové atletiky ale musel bojovat v posledních měsících hlavně se svou psychikou. Pro Rusy byla Klišinová zrádcem a v médiích propojených s Kremlem se o ní psalo a mluvilo jako o kolaborantce.

„Opravdu se teď přístup ke mně změnil hodně a jsem za to moc šťastná. Nejsem zrádce. Všichni ví, že jsem Ruska a vždycky budu Ruska,“ ohrazuje se.

Nyní je sama překvapena, jak se pohled samotných Rusů na její případ posunul. „Možná se jejich přístup změnil postupem času. Plno lidí, kteří byli proti mně, teď najednou obrací a cítím, že je teď mnohem víc těch, kteří mě podporují. A jsem za to moc šťastná, navíc když mě ani neznají osobně. Asi to chce čas,“ usmívá se Ruská atletka.

Na mistrovství světa už nechce být sama

Zároveň je stále plno těch, kteří na ni koukají skrz prsty. Třeba halová mistryně Evropy na 3 kilometry z Prahy Julija Korobkinová, která by prý pod neutrální vlajkou nikdy nestartovala.

V následujících měsících tak bude pokračovat snaha Rusů vrátit se na velké mezinárodní akce, hlavně kvůli srpnovému mistrovství světa v Londýně „Opravdu doufám, že v Londýně bude ta situace jiná a už tam nebudu sama,“ věří Darja Klišinová.

Nicméně podle posledních slov šéfa mezinárodní atletické federace Sebastiana Coea přijde reprezentace největší země světa i o další šampionát. Jen se rozšíří počet ruských výjimek pod neutrální vlajkou.

Jakub Marek, VM Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme