Půlkařka Masná má poslední šanci na limit pro MS. Problémy má i Semenyaová

Čeští atleti můžou do zítřejší půlnoci plnit limity na mistrovství světa v Pekingu. Zatím se jich nominovalo 25 a k tomuto počtu by se dnes chtěla připojit Lenka Masná. Ta se sice na osmistovce přiblížila kvalifikačnímu času, ale letos se zatím na osmistovce pod požadované 2 minuty a jednu sekundu nedostala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lenka Masná stále útočí na limit pro MS v Číně

Lenka Masná stále útočí na limit pro MS v Číně | Foto: www.atletikatabor.cz

„Mám ještě problémy s achilovkou, ale už ji umím připravit tak, abych závod vydržela a neměla žádné psychické ani fyzické problémy. Problém v tom nevidím, ale je to definitivně poslední šance,“ ví Lenka Masná o závodě, který odstartuje v 19 hodin a 50 minut.

V Linci by mohla zúročit náročné soustředění z posledních týdnu, ze kterého ve čtvrtek vytěžil její trénikový kolega Jakub Holuša národní maximum na 1500 metrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Atleti do poslední chvíle bojují o dostačující výkony pro MS v Číně, jejich snažení sleduje reportér ČRo Jakub Marek

„Hodně lidí si myslí, že u trenéra Sequenta ztrácím rychlost, ale vypadá to, že to vůbec není pravda. Je vidět, že jsem připravený dobře,“ dodává český rekordman, který na patnástistovce ve Stockholmu překonal téměř 32 let starý čas Jana Kubisty.

Navíc v úterý na půlce v Táboře zaběhl na půlce svůj nejrychlejší čas na této trati za poslední tři roky.

Podobných případů bychom našli víc a je překvapením, že do letenku do Číny nemá zajištěnou ani půlkařská světová šampionka z roku 2009 Caster Semenyaová.

Kvůli ne úplně ženským rysům tehdy musela v 18 letech podstoupit test pohlaví, což kritizovaly i velké atletické hvězdy včetně světového rekordmana na čtvrtce Michaela Johnsona. Semenyaová kvůli tomu musela na rok přerušit kariéru, ale vrátila se, vybojovala olympijské stříbro v Londýně a teď by chtěla do Pekingu.

„Bohužel se mi to nepovedlo, musím se o limit pokusit na příštím mítinku, už na to není moc času. Věřím ale, že se mi to povede. V Táboře jsem byla unavená, snažila jsem se rozhýbat, ale nešlo to. Navíc foukal na poslední dvoustovce silný protivítr, prostě jsem neudržela tempo až do cíle,“ popisovala jihoafrická atletka, která se chtěla v Táboře kvalifikovat na světový šampionát.

To se jí sice nepovedlo, ale vypadala vyrovnaně - určitě klidněji než před šesti lety, kdy se jí všichni ptali na její pohlaví. „Teď nemám žádné zdravotní problémy. Pokouším se vrátit do bývalé formy, ale jednoduše to nejde.“

„Musím být trpělivá a krůček po krůčku běhat rychlejší a rychlejší časy. Uvidíme, třeba se mi povede příští závod," věří Caster Semenyaová, že dnes v rakouském Linci zvládne osmistovku mnohem lépe než v Táboře. Po čtyřech dnech se znovu utká s Lenkou Masnou společnými silami by si atletky mohly pomoci k vytouženému limitu.

Jakub Marek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme