Rio bez ruských atletů? Olympiáda bude neúplná, mrzí oštěpařku Barboru Špotákovou

Mezi vrcholy her v Riu budou opět patřit atletické souboje na hlavním olympijském stadionu. A to i přesto, že mají v Brazílii až na jednu výjimku - v USA žijící dálkařku Darju Klišinovou - zakázaný start tradičně silní ruští atleti kvůli státem řízenému dopingu. Některých disciplín se neúčast největší země světa téměř nedotkne, ale jsou i takové, ve kterých olympiáda přijde o velké hvězdy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oštěpařka Barbora Špotáková

Oštěpařka Barbora Špotáková | Foto: Jakub Marek | Zdroj: Český rozhlas

Nejznámější postavou, která přijde o možnost vybojovat třetí olympijské zlato, je tyčkařská legenda Jelena Isinbajevová. Mezinárodní olympijský výbor v týdnu neobměkčil ani její emotivní výstup v Kremlu a stejně jako 66 dalších ruských atletů, kteří splnili nominační kritéria, na sportovním svátku nebude.

Přehrát

00:00 / 00:00

O neúčasti ruských atletů na olympiádě v Riu se rozpovídaly Barbora Špotáková, Anežka Drahotová a Michaela Hrubá

A podle červnového národního šampionátu v Čeboksarech by v Riu rozhodně nebyla do počtu, protože výkonem 490 centimetrů, kterým se vrátila po mateřské pauze, letos drží druhé místo světových tabulek. Ještě lépe je na tom oštěpařka Rebriková. Ta hodila nejdál ze všech a Barboře Špotákové tak ubude velká soupeřka.

„Já nemám ráda žádné radikální řezy. Jsou tam lidé, kteří tu atletiku dělají a nepodvádí. Nevím, proč by za to měli platit a pykat. Olympiáda bez takhle obrovské země mi přijde neúplná,“ netěší Barboru Špotákovou, která tak do Ria odletí s tabulkově nejlepším výkonem, neúčast ruských soupeřek.

Kolektivní trest se výrazně dotkne i chodeckých soutěží. Mezi devíti historicky nejlepšími ženskými výkony na dvacetikilometrové trati je hned osm ruských vlaječek, a tak o velké rivalky přijde i Anežka Drahotová.

„Letos světové rekordy padaly Číňankám. Já tam prostě jedu a budu soupeřit se závodnicemi, které tam budou. Moc s tím nekalkuluji,“ neřeší soupeřky česká atletka, která se těší na své první olympijské hry.

Volila bych Špotákovou, pro atlety je olympiáda nejvíc, říká o volbě vlajkonoše Hlaváčková

Číst článek

Trochu překvapivý je pak verdikt, že do Brazílie může světová rekordmanaka a mistryně světa právě na chodecké dvacítce Liou Chung. Číňanka totiž dostala v květnu trest za doping, kvůli pozitivnímu nálezu na stimulant higenamin, ale za jeho užití je podle regulí Světové antidopingové agentury možné udělit nižší trest. A to určitě nebude po chuti ani ruským výškařkám, které měly v Riu patřit k hlavním favoritkám.

„Pro mě je to fakt plus. Mně odpadnou tři velké konkurentky, takže je to pro mě výhoda. Ale i tak tam budou další závodnice, které jsou na vysoké úrovni. Tak si to nemůžu nějako moc připouštět,“ přijde juniorská mistryně světa Michaela Hrubá v olympijské soutěži výškařek o zlatou Kučinovou a bronzovou Čičerovovou z posledního světového šampionátu dospělých v Pekingu.

Pak samozřejmě jsou také disciplíny, ve kterých by Rusové medailové naděje neměli, ale především v ženských technických disciplínách bude konkurence po bezprecedentním trestu nižší.

Stanislav Zbyněk, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme