Ruská atletika byla kvůli dopingu dočasně vyloučena z IAAF

Mezinárodní atletická federace IAAF kvůli systematickému dopingu dočasně pozastavila členství ruskému svazu. Ruští atleti tak nesmějí startovat v mezinárodních soutěžích a hrozí jim, že přijdou o účast na olympijských hrách v Riu de Janeiro. O suspendaci dnes rozhodla Rada IAAF.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský ministr sportu Vitalij Mutko byl o mnoha manipulacích se vzorky informován

Ruský ministr sportu Vitalij Mutko byl o mnoha manipulacích se vzorky informován | Foto: Alexander Zemlianichenko | Zdroj: ČTK

Hlasování dopadlo jednoznačně v poměru 22:1. Jednání se zúčastnilo 24 členů, ruský zástupce hlasovat nemohl.

Rada IAAF diskutovala prostřednictvím telekonference pod vedením šéfa Sebastiana Coea více než tři hodiny a přijala rozhodnutí, jež jí v pondělí doporučila Světová antidopingová agentura WADA v třísetstránkovém dokumentu.

Ten objasňuje dopingové praktiky v Rusku za poslední roky, které dosahovaly do nejvyšších pater vedení ruského sportu, ale také k bývalému šéfovi IAAF Laminu Diackovi.

„Dnes jsme se museli vyrovnat se selháním vedení ruské atletiky a dohodli jsme se, že svaz dočasně suspendujeme. Je to přísné rozhodnutí, ale v tuto chvíli nemůže být jiné," prohlásil šéf IAAF Sebastian Coe.

Trest bude podle jeho slov odvolán, pokud ruská atletika přistoupí k razantním změnám v boji proti dopingu. O termínu odvolání suspendace odmítl spekulovat.

Ruský ministr sportu Vitalij Mutko označil trest za velmi zvláštní. „Vedení IAAF by se místo toho mělo soustředit na vlastní problémy," poznamenal a upozornil na vyšetřování Diacka.

„Věřím, že se celá situace vyjasní a ruští atleti se budou moci zúčastnit nejen olympijských her v Riu, ale už také halového mistrovství světa v březnu v Portlandu," dodal Mutko.

IAAF dosud z nejrůznějších důvodů dočasně vyloučila ze svých řad několik zemí - Jihoafrickou republiku v dobách apartheidu, Afghánistán, Vanuatu, Alžírsko a Gabon, ani jeden z případů se však netýkal organizovaného dopingu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme