Ruští atleti nechtějí pykat za dopingové hříšníky, kolektivní trest je podle nich nespravedlivý

Přední ruští atleti považují kolektivní dočasné vyloučení z řad Mezinárodní atletické federace (IAAF) kvůli systematickému dopingu za nespravedlivé. Dnes se na tom na mimořádné tiskové konferenci v Moskvě shodly olympijské šampionky, výškařka Čičerovová a tyčkařka Isinbajevová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jelena Isinbajevová a Anna Čičerovová na mimořádné tiskové konferenci kvůli dočasnému vyloučení Ruska z IAAF

Jelena Isinbajevová a Anna Čičerovová na mimořádné tiskové konferenci kvůli dočasnému vyloučení Ruska z IAAF | Zdroj: Reuters

Koncem minulého týdne vedení Mezinárodní atletické federace v čele s šéfem Sebastianem Coem odhlasovalo v poměru 22 ku 1 dočasné pozastavení členství Ruska. Právě kvůli tomu, že v zemi funguje státem řízený a podporovaný systém dopingu.

To pro ruské atlety znamená, že nesmí startovat na mezinárodních soutěžích včetně olympijských her. Pokud ale ruští funkcionáři splní určité podmínky, mohou se podle Coa jejich reprezentanti na mezinárodní scénu vrátit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky mimořádné tiskové konference svolané kvůli vyloučení Ruska z IAAF

„Je to jen na ruské federaci a na rychlosti, s jakou začnou změny platit. Zvolili jsme předsedu nezávislé skupiny, která bude kontrolovat všechny zaznamenatelné výstupy. A budeme tvrdí. Jen pokud dostaneme změny, které chceme, budou se moci ruští atleti vrátit na mezinárodní závody,“ říkal po mimořádné videokonferenci Coe.

Podle předních ruských atletů, kteří nikdy neměli pozitivní dopingový test, je ale trest nespravedlivý.

„Dnes, kdy před sebou mám rok 2016, pykám za problémy, které se mě vůbec netýkají. Proč takoví, jako jsem já, čistí a čestní sportovci po celou dobu své kariéry jsou nuceni strádat za chyby sportovců, kteří si zvolili cestu dopingu? Bez ohledu na to, že to jsou naši kolegové z ruské reprezentace,“ vysvětlovala dnes Jelena Isinbajevová.

Pro dvojnásobnou olympijskou vítězku a držitelku světového rekordu ve skoku o tyči měla být olympiáda v Riu poslední. Po ní chtěla a nadále chce kandidovat na šéfa ruské atletické federace. Její představitelé už v tuto chvíli hledají cestu, jak vše napravit.

„Včera byla na toto téma sezvaná konference prezidia atletické federace a byla navržena řešení a plán, jak se z této situace dostat. Jsem přesvědčená, že můžeme vše ještě napravit a vylepšit své renomé. Pokud chyby odstraníme, můžeme svou reputaci udržet,“ dodává další majitelka zlaté medaile z Londýna, výškařka Anna Čičerovová.

Jelena Isinbajevová a Anna Čičerovová na mimořádné tiskové konferenci kvůli dočasnému vyloučení Ruska z IAAF | Foto: Reuters

Ale přesvědčit IAAF o zlešpení ruské reputace nebude vůbec jednouché. Podle Světové antidopingové agentury může mít dopingový skandál vážné důsledky pro celou atletiku.

Podle jednoho z členů vyšetřovací komise WADA totiž může závěrečná zpráva, která má být zveřejněna do konce roku, obsahovat doporučení, aby celá atletika vypadla z programu olympijských her. Ať už s Ruskem, nebo bez Ruska.

Jakub Kanta, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme