Situace kolem dopingu je pro mě největší životní výzvou, přiznává šéf IAAF Coe

Do letních olympijských her v brazilském Riu zbývají necelé tři měsíce a ruští atleti stále pykají za rozsáhlý dopingový skandál zákazem startů. I proto se teď bývalý prezident Světové antidopingové agentury WADA Dick Pound obává, že Rusko začne výrazně tlačit na šéfa Mezinárodní atletické federace Sebastiana Coea. Ten zatím volí mírnější slova, ale souhlasí s tím, že je při řešení současné výjimečné situace pod náporem, který ještě nikdy nezažil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf IAAF Sebastian Coe

Šéf IAAF Sebastian Coe | Zdroj: Reuters

„Ano, řekl bych je to tak. Cítím mnohem větší zodpovědnost, než když jsem čekal na svůj start na olympijských hrách. Tehdy jsem si myslel, že už se tomu očekávání nic nevyrovná, ale teď když jsem vrcholným funkcionářem a svým způsobem politikem, je to úplně něco jiného,“ přiznává Sebastian Coe, od srpna šéf Mezinárodní atletické federace.

„Když nad tím tak přemýšlím, tak je současná situace kolem dopingu největší výzvou, které jsem v životě čelil,“ říká bývalý veleúspěšný atlet, jenž během své kariéry mimo jiné získal i dvě zlaté olympijské medaile v běhu na 1500 metrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vladimír Putin má velký vliv na sportovní federace a MOV velký vliv, říká v souvislosti s dopingem ruských atletů advokát Jan Šťovíček

V létě, kdy Coe přebíral funkci od Senegalce Diacka, asi ani netušil, že před hrami v Riu bude pod tlakem jedné z největších světových mocností.

„Vladimir Putin je asi jedním ze tří nejvýznamnějších sportovních politiků v mezinárodním hledisku. Myslím, že jsou to Vladimir Putin, monacký kníže Albert a kuvajtský šejk Al-Sabah – o těch se říká, že jsou to nejmocnější sportovní politici na světě,“ tvrdí advokát Jan Šťovíček, který má velmi dobrý přehled o politikaření v zákulisí světového sportu.

„Putin má tedy obrovský vliv na mezinárodní sportovní federace a i v Mezinárodním olympijském výboru. Myslím, že i tohle bude hrát roli v tom, aby se ruští atleti na olympiádě objevili,“ přidává se Šťovíček k názoru bývalého šéfa WADA Dicka Pounda.

„Byl jsem velmi vděčný za to, co Dick Pound se svým týmem odhalil. Nechci, aby si někdo myslel, že Mezinárodní atletická federace se snaží skrývat jakoukoli formu korupce. Bylo by hodně špatné, kdybychom se skrývali před médii, to by pak vyvolávalo ještě víc nepodložených spekulací. A navíc je podle mě možnost dostat nezkreslené informace jedno ze základních práv,“ doplňuje Sebastian Coe.

Ten teď může jen doufat, že ruští funkcionáři splní všechny požadavky, zavedou reformy antidopingového systému a nedojde nakonec na sílu. Podle Pounda, ale současná situace v Rusku připomíná "přerovnávání lehátek na Titaniku" namísto řádného řešení rozsáhlého dopingového skandálu.

Definitivní rozhodnutí o účasti či neúčasti ruských atletů na srpnových olympijských hrách v Riu by mělo padnout na kongresu Mezinárodní atletické federace ve Vídni 17. června.

Jakub Marek, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme