Špotákovou čeká v Pekingu boj o postup do finále, na OH tam získala zlato

Poslední velká česká naděje na medaili z atletického mistrovství světa v Pekingu vstoupí do šampionátu dnes odpoledne. Ve 14 hodin a 25 minut začnou házet oštěpařky v kvalifikační skupině B a bude mezi nimi i dvojnásobná olympijská vítězka Barbora Špotáková, která se dnes vrátí po mateřské pauze na světový šampionát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barbora Špotáková

Barbora Špotáková | Foto: Filip Jandourek

České světové rekordmance se ve východní Asii dlouhodobě daří. Svůj zatím jediný světový titul vybojovala v roce 2007 v japonské Ósace, sezonu poté triumfovala na olympijských hrách v Pekingu.

Rok 2011 pak přinesl na mistrovství světa v jihokorejském Tegu její úžasný souboj s Ruskou Abakumovovou, kde se obě oštěpařky dostaly přes 71 metrů a Barbora Špotáková si nakonec odvezla stříbro. I proto si v Číně věří a sílu jí prý dodávají i vzpomínky na olympijskou soutěž.

Přehrát

00:00 / 00:00

Oštěpařka Barbora Špotáková se dnes v Pekingu vrátí po mateřské pauze na mistrovství světa. Odpoledne nastoupí do druhé kvalifikační skupiny

„Byl to obrovský zážitek, největší. Já jsem v tu chvíli prostě věděla, že už nic většího nebude. Že lepší závod s lepším koncem v lepším momentu už nezažiju,“ vzpomíná česká atletka na pekingské vítězství z roku 2008.

Tehdy posledním pokusem porazila Rusku Abakumovovou 21. srpna, tedy přesně 40 let po vpádu vojsk Varšavské smlouvy na území Československa.

Dnes ale bude důležité překonat nejlépe prvním pokusem kvalifikační limit 63 a půl metru a ušetřit co možná nejvíce sil na nedělní finále.

„My to letos máme opravu mistrovství světa, protože oštěp hází holky ze všech kontinentů. Favoritka je Asiatka, favoritka je Australanka či Kanaďanka. Hod oštěpem je prostě disciplína, které se dělá všude na světě,“ vysvětluje Špotáková.

Její slova dokazuje i pohled do aktuálních světových tabulek, ve kterých je 12 žen z různých kontinentů vtěsnáno do necelých dvou metrů. Česká oštěpařka je šestá díky svému vítěznému pokusu z polsedního závodu Diamantové ligy ve Stockholmu, který měřil 65 metrů a 66 centimetrů.

„Myslím, že jsou tam velké rezervy. Ve Stockholmu jsme opravdu cítila velkou rezervu, myslela jsem si, že tam hodím aspoň sedmičku, pak se mi to nepodařilo,“ přiznala.

Jestli se to jedné z nejlepších závodnic české atletické historie podaří třeba už v kvalifikaci, bude jasné dnes odpoledne.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme