Sprinterka Harrisonová se přiblížila rekordu na stovce překážek, teď myslí na Rio

Jednou z nejvýraznějších atletických postav aktuální olympijské sezony je třiadvacetiletá Američanka Kendra Harrisonová. Mladá sprinterka se přiblížila 27 let starému světovému rekordu v běhu na 100 metrů překážek na pouhé tři setiny sekundy a suverénně dominuje letošním tabulkám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atletika, ilustrační foto

Atletika, ilustrační foto | Foto: David Kubíček

Časem 12,24 z Diamantové ligy v Eugene ohromila třiadvacetiletá sprinterka atletický svět. Rychleji, přesně 12,21 běžela stovku překážek v roce 1988 jen Bulharka Jordanka Donkovová v domácím prostředí ve Stare Zagoře.

To ještě Harrisonová nebyla na světě. Narodila se o čtyři roky později v americkém státu Tennessee a jako adoptované dítě vyrůstala mezi deseti sourozenci. Na univerzitě začala hrát fotbal, ale brzy si její rychlosti všimli atletičtí trenéři.

„Keny má potenciál na to, být světovou hvězdou. Myslím, že se časem podívá na olympijské hry a mezi elitou se neztratí. Ona je velký dříč, pracuje opravdu tvrdě, takže její výsledky rozhodně nejsou náhodné,“ říkal univerzitní kouč Harrisonové ještě předtím, než si jí začala všímat širší atletická veřejnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Keny má potenciál na to, být světovou hvězdou. Myslím, že se časem podívá na olympijské hry, říká o třiadvacetileté sprinterce Harrisonové univerzitní kouč

Poté, co na škole ukázala svoje možnosti, ji ale zabrzdilo zranění. Harrisonová se ale loni nominovala do amerického týmu a na mistrovství světa v Pekingu vypadla na stovce překážek v semifinále kvůli diskvalifikaci za ulitý start.

„Ta sezona byla skvělá. Konečně jsem byla zdravá a mohla se soustředit jen na trénink a závody. Bylo těžké se vrátit, ale přesto se mi pak dařilo jak na krátkých, tak na dlouhých překážkách, byla to taková zlomová sezona,“ přibližuje historicky druhá nejrychlejší žena na stovce překážek povedený rok 2015.

V něm se jí skvěle dařilo i na čtvrtce s překážkami, když zaběhla pátý čas sezony. Česká atletka Zuzana Hejnová se ale nové silné konkurence nemusí zatím bát, protože Harrisonová se teď soustředí na kratší trať a červencovou americkou kvalifikaci pro olympijské hry v Riu.

„Budu se hlavně snažit probojovat do amerického týmu. To je teď hlavní cíl. Chtěla bych si opět užít atmosféru velké světové akce a olympiáda je pro mě obrovskou motivací,“ směřuje Harrisonová všechny své síly k červencovému domácímu boji o Hry v Riu.

Podle aktuální formy sprinterek se totiž dá očekávat, že se o cenné kovy poperou v Brazílii právě Američanky. A navíc už v neděli může Harrisonová opět zaútočit na historické maximum na Diamantové lize v Birminghamu.

Jakub Marek, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme