Start ruských atletů v Riu bude řešit Mezinárodní olympijský výbor

V Rusku s velkou nervozitou očekávají výsledek dnešního zasedání Mezinárodního olympijského výboru (MOV) ve švýcarském Lausanne. Výbor má rozhodnout, jestli se ruští atleti budou moci po nekončící sérii dopingových skandálů účastnit olympiády v brazilském Riu de Janeiru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atletika, ilustrační foto

Atletika, ilustrační foto | Foto: David Kubíček

Ruský ministr sportu Vitalij Mutko je skeptický. V rozhovoru pro agenturu Interfax řekl, že Mezinárodní olympijský výbor dnes rozhodně nezruší sankce uvalené na ruské atlety, protože v něm nejsou lidé, kteří by to mohli udělat.

Podle Mutka se rozhodne až v druhé polovině července, kdy skončí práci komise, která vyšetřuje obvinění vznesená bývalým ředitelem moskevské dopingové laboratoře Grigorijem Rodčenkem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co od jednání MOV čeká, naznačil sportovní ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor

Ruský ministr sportu nevylučuje ani variantu, že Mezinárodní olympijský výbor zakáže účast na olympiádě všem ruským sportovcům.

Kvůli dopingovému skandálu zakázala Mezinárodní atletická federace (IAAF) ruským atletům účast na olympijských hrách v Riu. Ruský atletický svaz podle ní nedělá dost pro očištění sportu. Mezinárodní olympijský výbor už naznačil, že proti rozhodnutí federace nepůjde.

Sportovní ředitel Českého olympijského výboru a vedoucí výpravy do Ria Martin Doktor ve vysílání Českého rozhlasu řekl, co od jednání čeká:

„Oficiální názor sdílím s Českým olympijským výborem, a to je, že zkrátka věříme, že se podaří dospět k takovému rozhodnutí, které vyšle jasnou zprávu o nepřípustnosti dopingu jako takového a zároveň nepoškodí čisté sportovce.“

Výbor bude jednat i o tom, že by někteří ruští atleti mohli v Riu závodit jako nezávislí sportovci. Tuto možnost už podle vedení ruské atletiky odmítla světová rekordmanka ve skoku o tyči Jelena Isinbajevová.

Dopingový skandál v atletice - hlavní aktéři | Foto: Český rozhlas

Martin Dorazín, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme