Taylor s Pichardem se ženou k trojskokanskému rekordu. V Monaku ale Dibabaovou nenapodobili

Světový rekord, tři kontinentální maxima a další skvělé výkony, atleti na mítinku Diamantové ligy v Monaku se letos činili. Dramatický souboj navíc předvedli trojskokani, kteří letos mají hodně blízko k zápisu do historických tabulek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Genzebe Dibabaová pózuje u světelné tabule oznamující nový světový rekord

Genzebe Dibabaová pózuje u světelné tabule oznamující nový světový rekord | Zdroj: Reuters

Jeden z tzv. „nepřekonatelných" světových atletických rekordů padl zásluhou vytrvalkyně Genzebe Dibabaové. Etiopská reprezentantka zaběhla 1500 metrů za 3:50.07 minuty a o 39 setin tak překonala výkon Číňanky Čchü Jün-sia.

Na stejné trati jako Dibabaová útočil na světový rekord i Keňan Asbel Kiprop. Tomu ale 17 let starý čas Hichama El Guerrouje odolal o 69 setin. Tři minuty a 26 vteřin je nadále výkon, ke kterému se dá jako jedinému z těch mílařských přiřadit atribut jedinečný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Christian Taylor věří, že soupeření s Pedrem Pablem Pichardem ho posune k překonání světového trojskokanského rekordu

Fanoušky ale bavil také souboj trojskokanů. V Monaku totiž závodili dva muži, kteří letos už dokázali překonat osmnáctimetrovou hranici, což se v historii povedlo dohromady jen pěti atletům.

Vítězný Američan Christian Taylor ani druhý Kubánec Pedro Pablo Pichardo tentokrát s tabulkami nezahýbali, ale i tak patřil trojskok k vrcholům zatím nejlepšího mítinku roku 2015.

„Jsem závodník a opravdu hodně nerad prohrávám. Když někdo předvede výkon kolem 18 metrů, je to pro mě velká motivace a chci být ještě lepší,“ popisuje Christian Taylor. V Monaku vyhrál výkonem 17,75 metru, svého kubánského soupeře porazil o dva centimetry.

„Soupeření s Pichardem mě táhne nahoru. A myslím, že to vyhovuje oběma, můžeme se časem přiblížit i světovému rekordu,“ myslí si mistr světa z roku 2011 a olympijský vítěz z Londýna Christian Taylor.

Američan se na nedávném mítinku v Luasanne dokonce přiblížil téměř k 20 let starému světovému rekordu Jonathana Edwardse. Ve Švýcarsku přeletěl 18,06 metru a k maximu britského reprezentanta mu chybělo 23 centimetrů.

„Je to pro mě ta největší výzva. Věřím si, věřím svému trenérovi, trojskok je ale technicky složitá, komplexní disciplína. Výkon Jonathana Edwardse pro mě byl něco jako pohádka. Když jsem ale viděl Teddyho Tamgha na šampionátu v Moskvě, jak 18 metrů překonal, řekl jsem si, že je otázkou času, kdy světový rekord padne,“ věří Taylor.

Tak jako ostatní atletická špička i Taylor směřuje přípravu ke světovému šampionátu, který začne 22. srpna v čínském Pekingu. Kdyby si ale měl vybrat, jestli by raději chtěl překonat světový rekord nebo vybojovat další titul mistra světa, volil by kompromis.

„Je v té motivaci trochu konflikt. Nechci být neskromný, ale rád bych Jonathana Edwardse překonal a ideálně na některé velké světové akci. V naší reprezentaci je to ještě o to těžší, že dostat se třeba na olympiádu už je samo o sobě malým vítězstvím, protože v Americe je obrovská konkurence. Když se tam ale člověk probojuje, tak má vekou šanci předvést něco výjimečného,“ těší se do Pekingu čtvrtý muž historických světových tabulek v trojskoku Američna Christian Taylor.

Jakub Marek, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme