Tyčkařům u Rudolfina překáželo sluníčko, rekord Kudličkovi odolal

24. ročník Pražské tyčky byl unikátní hned z několika důvodů. Po dlouhých letech a teprve podruhé v historii se totiž přední čeští reprezentanti nepředstavili divákům v exhibici na Václavském náměstí, ale na regulérním mítinku na náměstí Jana Palacha před Rudolfinem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Kudlička

Jan Kudlička | Zdroj: ČTK

„22 ročníků bylo na Václavském náměstí, jeden u Národního divadla a teď tady u Rudolfina. Důvodem jsou stavební práce. Proti ‚Václaváku‘ je to na rovině, takže jsme to nechali změřit a budou platné rekordy, tam to byla jen exhibice,“ říká ředitel závodu Pavel Beran starší.

Radost mu udělaly už tyčkařky. Dopředu avizovaný boj o rekord mítinku sváděla Jiřina Ptáčníková a jeho držitelka Němka Strutzová. Tu ale na poslední postupné výšce zradila už podruhé tyčka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražskou tyčku sledoval reportér ČRo Jakub Kanta

Prasknutí tyče Němce neublížilo, ale radši se rozhodla k poslednímu pokusu ani nenastoupit a o vítězce tak nebylo pochyb. Stala se jí potřetí v kariéře Jiřina Ptáčníková, která nakonec k radosti všech překonala i její právě čtyři roky staré pražské maximum - to tak nově činí 470 cm.

Pak se sice ještě pokoušela překonat vlastní český rekord o sedm centimetrů, ale neúspěšně. To už se totiž slunce dostalo nad Petřín a závodníkům svítilo při rozběhu přímo do očí.

„Slunko tady bude svítit celý den, kdežto na Václavském náměstí bývá stín. Není tu moc míst, kde se schovat, tam ale nejde srovnat rozběh,“ srovnával Jan Kudlička podmínky při rozcvičení před soutěží.

Rozhodla taktika

Po vyhlášení ženské kategorie nastoupili na scénu tyčkaři a těm slunce začalo klesat ještě více k obzoru. A tak se jako rozhodující pro vítězství ukázala už základní výška. Jan Kudlička se totiž jako jediný představil poprvé až na 550 centimetrech.

Druhému Balnerovi pak už nepomohlo ani kalkulování - tedy vynechání jedné z postupných výšek. Šampiona totiž určil menší počet nezdařených pokusů, a tak se mohl radovat Jan Kudlička.

„Jsem rád, že jsem potvrdil formu, ale bylo to trápení. Po roce jsem skákal na pódiu a dělá mi to problémy. Ale radši být zdravý bez rekordu než s rekordem a nějakým výpadkem,“ hledal pozitiva vítěz závodu.

Pokusy dvou nejlepších tuzemských reprezentantů současnosti o překonání českého rekordu úspěšné nebyly. Laťka ve výšce 583 centimetrů zůstala nepokořena a tak aspoň prozatím zůstává na prvním místě českých tabulek právě Michal Balner.

Pražská tyčka, mezinárodní závod ve skoku o tyči:
Muži: 1. Kudlička 575, 2. Balner (oba Dukla Praha) 565, 3. Arents (Lot.) 565.
Ženy: 1. Ptáčníková (USK Praha) 472, 2. Strutzová (Něm.) 460, 3. Penaová (Ir.) 440.

Jakub Kanta, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme