WADA zveřejní další zprávu o dopingu, má obvinit špičky světové atletiky

Korupce, úplatky a krytí dopingových případů v atletice. Takový nejspíš bude obsah druhé části zprávy vyšetřovací komise Mezinárodní antidopingové agentury. Tu dnes WADA zveřejní a s velkými obavami na ni čeká kompletní bývalé vedení Mezinárodní atletické federace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lamine Diack, bývalý šéf světové atletiky, má být obviněn z braní úplatků

Lamine Diack, bývalý šéf světové atletiky, má být obviněn z braní úplatků | Zdroj: ČTK

„Přes jasný požadavek, aby se vzorky ukládaly a mohly se zkoumat, přijeli experti z antidopingové agentury WADA do Moskvy a zjistili, že krátce předtím nechal ředitel zničit 1400 vzorků,“ popisoval šéf agentury Dick Pound praktiky moskevské laboratoře.

Po tomto těžko uvěřitelném zjištění vedení Mezinárodní atletické federace IAAF odhlasovalo dočasné pozastavení členství Ruska v této organizaci. Ruští sportovci tak nesmí startovat v mezinárodních soutěžích minimálně do konce března.

Přehrát

00:00 / 00:00

První část zprávy agentury WADA odhalila doping v ruské altetice, druhá má cílit na bývalé šéfy IAAF

Jméno současného šéfa Sebastiana Coa se mezi podezřelými neobjevilo, přestože byl osm let viceprezidentem IAAF. Teď zprávu netrpělivě očekává a čeká velké změny.

„Jsou to obavy, které musíme vyjádřit. Minulosti musíme litovat, bylo to odporná kapitola sportovní historie. Mou odpovědností bude udělat změny. Žádné kosmetické úpravy, ale změny trvalé a pevné,“ je odhodlán Sebastian Coe.

Manipulace s testy byla ale jen prvním problémem a tím druhým je údajné krytí dopingu ruských atletů bývalým předsedou IAAF Laminem Diackem, který si tak měl přijít v přepočtu zhruba na 30 milionů korun.

„Čelíme složité situaci. Samozřejmě to je velká krize a chceme, aby to bylo co nejdříve za námi,“ vyhýbá se Lamine Diack bližší spojitosti své osoby a systematického dopování v Rusku.

Zároveň odmítá, že by se teď atletika potýkala s největším skandálem v její historii. „Je to jeden z názorů, my teď chceme atletiku očistit. Musíme kvůli tomu přijmout veškerá opatření,“ pokračuje tradiční frází 82letý Senegalec.

Sám vládl světové atletice od roku 1999 do srpna 2015, kdy ho v čele IAAF vystřídal Brit Sebastian Coe.

Diack ale rozhodně není jediným funkcionářem, na kterého se pravděpodobně zaměří dnešní zpráva Mezinárodní antidopingové agentury. Nezávislá komise WADA pod vedením Dicka Pounda nebude šetřit nikoho, a mluví se dokonce o obvinění celého bývalého vedení Mezinárodní atletické federace.

Podezřelí jsou také bývalý ředitel IAAF pro antidopingovou oblast Gabriel Dollé a Diackův právní poradce Habib Cisse.

Jakub Marek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme