Zlatá tretra přivítá i vynikající oštěpaře - Špotákovou a Thorkildsena

Atletický mítink Zlatá tretra by mohl klidně změnit své logo - je v něm bota běžecká, zatímco by se tam hodila možná spíše oštěpařská. Pořadatelé totiž dnes oznámili, že mezi hvězdami dalšího - už 50. ročníku - budou i oba olympijští vítězové z Pekingu právě v hodu oštěpem. Tedy Nor Andreas Thorkildsen a Barbora Špotáková.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barbora Špotáková

Barbora Špotáková | Foto: Tomáš Adamec

Změna loga se ale nechystá, protože nebude nutná. Ostravský mítink se prý nezmění ve štaci oblíbenou jen vrhači. Manažer Alfonz Juck vysvětluje, že ani není důvod si něco takového myslet. „Ne ne, budou tam jen dva oštěpy.“

To není ironie - ačkoliv třetí kategorie oštěpu po mužské a ženské - už opravdu neexistuje. Pořadatelé ale vynechají všechny další vrhačské disciplíny. „Žádná jiná - koule, disk, nic. Kladivo bude samozřejmě den předtím,“ konstatoval Alfonz Juck.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zlatá tretra přivítá i vynikající oštěpaře - Špotákovou a Thorkildsena

Na druhou stranu, Česko je se svými oštěpaři a Barborou Špotákovou jednou z mála zemí na světě, kde na diváky zabere lákání právě na tuto disciplínu. Možná podobně je na tom jen vlast Andrease Thorkildsena - Norsko. „A také Finsko. Ale ono se to kdysi zkoušelo ve Finsku a nebylo to ono. To je lepší udělat i další disciplíny.“ uznává i nejlepší oštěpař historie a ředitel Zlaté tretry Jan Železný.

Takže ostravský mítink nebude jen přehlídkou jeho tréninkové skupiny Barbory Špotákové, Petra Frydrycha, Vítězslava Veselého a Jakuba Vadlejcha. Domluvit se s nimi na účasti bylo triviální o a jen o málo složitěji lákali pořadatelé Andrease Thorkildsena.

„To je opravdu hvězda světové atletiky. On je jeden z mála lidi, který může konkurovat absolutně se světem. A když bylo vyhlášení nejlepších atletů světa, tak on tam v mužské části byl jediný Evropan,“ vysvětlil Jan Železný.

Jediný miniproblém s dvěma oštěpařskými soutěžemi tak organizátoři řeší v souvislosti s tím, že se jedna z nich prostě nevejde do hlavního programu.

„Jediný problémový bod tam bude slavnostní zahájení. To je čtvrthodinka, kdy začneme jeden z těch oštěpů v závěru předprogramu. A dokončíme ho v první hodině hlavního programu. A druhý oštěp bude v druhé hodině,“ uvedl Alfonz Juck.

Poslední slovo v rozložení bude mít Jan Železný. Nebo možná spíše Barbora Špotáková. „Bára je teď domácí hvězda, je z nich nejlepším, tak ona si určí, co by jí njvíc vyhovovalo,“ přiznal Jan Železný.

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme