Známý trenér Salazar porušoval antidopingová pravidla, tvrdí BBC

Britská BBC obvinila slavného atletického kouče Alberto Salazara z porušování dopingových pravidel. Měl se ho dopouštět se svou tréninkovou skupinou. Salazar trénuje třeba dvojnásobného zlatého medailistu z londýnské olympiády Mo Faraha. Toho se dopingová obvinění ale netýkají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atletika, ilustrační foto

Atletika, ilustrační foto | Foto: David Kubíček

V investigativní reportáži, na které novinář BBC Mark Daly pracoval celý rok, kompromituje slavného kouče například jeho bývalý spolupracovník Steve Magness.

Do rukou se mu dostal například laboratorní nález z roku 2002, který ukazoval užívání anabolického steroidu testosteronu tehdy teprve šestnáctiletým americkým vytrvalcem Galenem Ruppem.

Rupp o deset let později na londýnské olympiádě získal stříbro v běhu na 10 000 metrů. Doběhl za Mo Farahem, nyní dalším členem tréninkové skupiny Alberta Salazara.

Rupp i samotný Salazar, který v americkém Portlandu vede prestižní Nike Oregon Project, jakékoli pochybení odmítají. „Nikdy jsem nevzal žádnou zakázanou látku a Alberto mi nikdy nenavrhl, abych nějakou vzal,“ brání se Galen Rupp.

BBC vznesla proti Salazarovi i další obvinění, včetně toho, že nutil své svěřence pro zvýšení výkonů užívat přípravky na astma i další léky na předpis. Žádný z atletů Nike Oregon Projectu ale nikdy nebyl pozitivně testován.

Jiří Hošek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme