NATO údajně získalo od Jordánska tajné dokumenty o Islámském státu

NATO získalo tajné informace o bojovnících z Islámského státu. Podle médií odvolávajících se na britského velvyslance v Ammánu předalo Severoatlantické alianci tyto zprávy Jordánsko. Právě v Ammánu působí zpravodajské služby řady západních zemí, Jordánsko navíc může být dalším cílem útoku sunnitských ozbrojenců, kteří na dobytém území vyhlásili chalífát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kurdští pešmergové oslavují dobytí severoiráckého města Sulajmán Pak. To bylo 11 týdnů v rukou radikální organizace Islámský stát

Kurdští pešmergové oslavují dobytí severoiráckého města Sulajmán Pak. To bylo 11 týdnů v rukou radikální organizace Islámský stát | Zdroj: Reuters

Jordánsko poskytlo Severoatlantické alianci i návrhy, jak zastavit postup teroristů v Iráku. S odvoláním na britského velvyslance v Ammánu to napsal saúdskoarabský list Ukáz.

Diplomat dále uvedl, že Británie a NATO jsou připraveny spolupracovat s Jordánskem a odvrátit nebezpečí, které Islámský stát představuje.

Už několikrát totiž právě Jordánsku islamisté pohrozili. Na jednom z videí také označují jordánského krále Abdalláha za nepřítele islámu. Zpráva o rostoucích obavách Jordánska se objevila před začátkem summitu NATO ve Walesu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Irácké jednotky prolomily pozice Islámského státu, pomohly jim americké nálety na pozice teroristů

Irácká armáda teď ale hlásí úspěch v boji s Islámským státem. Vládní jednotky pronikly do města Amerli, které leží mezi Bagdádem a Kirkúkem. Islamisté ho obklíčili už před několika měsíci.

Bojovníci z Islámského státu brutálně vraždí všechny oponenty, hlavně pak civilisty z řad náboženských menšin. V Amerli, kde žijí hlavně Turkmeni šíitského vyznání, se jim ale na rozdíl od obyvatel mnohých měst postavili se zbraní v ruce.

Islámský stát přesto nadále ovládá velkou část iráckého i syrského území a představuje hrozbu pro další blízkovýchodní země, kromě Jordánska také pro Libanon či Izrael.

Společný nepřítel

Irácké jednotky se nicméně alespoň částečně zkonsolidovaly, aby mohly postupovat proti Islámskému státu. S prolomením blokády u Amerli jim pomáhaly šíitské milice i kurdští pešmergové.

A právě Kurdům, na které sunnitští ozbrojenci z Islámského státu – vybavení moderními těžkými zbraněmi – také útočí, nyní posílá vojenskou pomoc řada západních zemí. Česká republika poskytne miliony nábojů a ruční granáty, naposledy přislíbily vojenskou pomoc Německo a Austrálie.

Iráčtí šíité bojující proti Islámskému státu | Foto: Reuters

I díky tomu dobyly milice iráckých Kurdů a šíitů severoirácké město Sulajmán Pak, které bylo 11 týdnů v rukou radikální organizace Islámský stát.

Americká letadla zase bombardují pozice Islámského státu v Iráku. Washington zvažuje také vyslání svých letounů nad Sýrii. Podle dosud nepotvrzených zpráv stanice Al-Džazíry proti islamistům zasáhly i íránské letouny. Teherán už Kurdům každopádně dodal zbraně a munici a vyslal vojenské poradce.

Německo pošle do Iráku zbraně, výjimku zdůvodňuje barbarstvím islamistů

Číst článek

Dva dlouholetí nepřátelé, Spojené státy a Írán, se tak najednou ocitají na stejné lodi. Kvůli společnému postupu proti Islámskému státu ostatně musí Američané komunikovat i se syrským režimem Bašára Asada, přestože ještě před rokem na něj chtěl Bílý dům letecky zaútočit.

Obyvatelé blízkovýchodních zemí, a to i muslimové, bojují proti radikálním islamistům rovněž satirou. V posledních dnech se tak v řadě zemí včetně Sýrie, Egypta nebo Libanonu snaží autoři vtipů, komiksů i televizních pořadů zesměšnit bojovníky Islámského státu. Mnohdy jde o skutečně černý humor.

Sunnitští ozbrojenci z hnutí Islámský stát obsadili v uplynulých týdnech velkou část Iráku a Sýrie | Foto: ČTK

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme