Počet turistů v Egyptě klesl oproti loňsku o čtvrtinu. Zájem Čechů naopak roste

Egyptské úřady ohlásily výrazný pokles zájmu turistů o tuto zemi. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je počet návštěvníků o čtvrtinu nižší. Cizinci zřejmě stále příliš nevěří stabilitě, o kterou nové vedení Egypta v čele s prezidentem Abdal Fatáhem Sísím usiluje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pyramidy patří k největším lákadlům Egypta

Pyramidy patří k největším lákadlům Egypta | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

Na propadu zájmu o Egypt v prvním letošním pololetí se významně odrážejí krvavé události loňského léta v Káhiře. Svou roli sehrála i únorová výhrůžka džihádistů, kteří dali dvoudenní ultimátum všem zahraničním turistům k opuštění země.

Po nástupu prezidenta Abdala Fatáha Sísího Egypťané doufali, že se turismus rychle vrátí na úroveň před čtyřmi lety, objevil se ale nový problém s Islámským státem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Počet turistů v Egyptě se propadl o čtvrtinu. Důvody shrnuje zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Tato radikální islamistická skupina, která ovládá velká území v Sýrii a v Iráku, vyzvala své stoupence po celém světě, aby útočili proti západním cílům. Pokud by se takový útok odehrál v Egyptě, znamenalo by to další ránu pro návštěvnost egyptských památek a letovisek.

Z pohledu českých turistů se zájem o Egypt a také Tunisko nesnižuje. Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří jsou tyto země mimo oblast zájmu Islámského státu.

„Lidé si uvědomují, že se to týká té samé lokality, ve které Islámský stát funguje, a že případná odveta se bude týkat především zemí, které se účastní bombardování,“ říká Papež.

Češi bezpečnost neřeší tolik jako po Arabském jaru

Například kancelář Fischer se zatím nesetkala s obavami nebo dotazy u svých klientů. A zájem o zájezdy do Egypta dokonce stoupá, potvrzuje mluvčí kanceláře Jan Osúch.

„Prodeje do Egypta nebo třeba i do Spojených arabských emirátů v letní last minute sezoně byly nadprůměrné a lepší jsou zatím i prodeje do podzimních a zimních měsíců. Takže věříme, že situace v těchto destinacích nebude nějak eskalovat a bude bezproblémová.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký je zájem českých turistů o Egypt, zjišťoval redaktor Martin Karlík

Nárůst zaznamenala i cestovní agentura Invia, za poslední dva měsíce to bylo o 30 procent. Ani tady se klienti na případná rizika neptají a zájezdy dál kupují. Přesto hrozby organizace Islámský stát asi sezonu ovlivní, odhaduje mluvčí cestovní agentury Michal Tůma.

„My tam očekáváme spíše vliv na cesty do Jordánska a do Izraele vzhledem k tomu, že to jsou země bližší tomu regionu.“

Vypadá to tedy, že Češi teď bezpečnost neřeší tolik, jako když v Egytě propuklo Arabské jaro. Tehdy lidé často volali organizátorům zájezdů, jak je to s bezpečností, nyní se nic takového nekoná.

Podle Petra Šatného z cestovní kanceláře Alexandria se ale zájem o Egypt propadl právě už s počátkem Arabského jara a od té doby se situace nijak výrazně nezlepšila. Šatný nicméně dodává, že sami hoteliéři se snaží zvyšovat bezpečnost turistů.

„Zvýšila se ostraha, u mnoha hotelů už v dnešní době jsou i bezpečnostní rámy, skrz které se do hotelu vstupuje,“ zmínil.

Štěpán Macháček, Martin Hromádka, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme