Radikálové z Islámského státu zavraždili další rukojmí, 26letého Američana

Radikální organizace Islámský stát se přihlásila k vraždě pátého rukojmího. Po dvou Američanech a dvou Britech se obětí stal znovu Američan, šestadvacetiletý Peter Kassig. Na internetu je video, které potvrzuje jeho smrt. Spojené státy dospěly k tomu, že záznam je pravý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovníci Islámského státu

Bojovníci Islámského státu | Foto: BBC, YouTube. com

Na záznamu, který byl umístěn na komunikační sítě, drží maskovaný muž uříznutou hlavu. Tvrdí o ní, že patří bývalému americkému vojákovi, kterého zajali, když v Sýrii pracoval jako humanitární pracovník.

Tajné služby už potvrdily, že jde skutečně o Kassiga. Britský premiér David Cameron vyjádřil nad zločinem své zděšení. Americký prezident Barack Obama jeho vraždu označil za „čiré zlo spáchané teroristickou skupinou, kterou svět oprávněně spojuje s krutostí a nelidskostí".

Peter Kassig sloužil v americké armádě v době války v Iráku, kde byl podle záznamů Pentagonu nasazen od dubna do července 2007. Po propuštění z armády se stal laborantem záchranné služby a odcestoval v roce 2012 do Libanonu. Působil jako dobrovolník v nemocnicích a ošetřoval palestinské uprchlíky a Syřany utíkající před válečným konfliktem ve své zemi, uvedla jeho rodina. Unesen byl loni 1. října, když cestoval do východosyrského města Dajr az-Zaur jako pracovník Speciální služby akutní pomoci a podpory.
Pramen: ČTK

Místní spolupracovníci teď Kassiga oslavují jako hrdinu. Vzpomínku mu v televizi BBC věnoval i přítel Michael Downey. „Byl nesmírně laskavý a obětavý. Takový charakter je velmi vzácný, on v tom byl naprosto ryzí. Bude nám chybět,“ řekl Downey.

Šestnáctiminutový záznam zobrazuje také hromadnou vraždu 12 mužů - podle radikálů jsou to důstojníci a piloti syrské armády.

Video zveřejnili na serverech, kde se dříve objevily vraždy Američanů Jamese Foleyho a Stevena Sotloffa a Britů Alana Henninga a Davida Hainese. Tyto nahrávky se později ukázaly jako autentické.

Islamisté už na konci září pohrozili, že Kassig, který v zajetí údajně konvertoval k islámu a přijal jméno Abdar Rahmán, je dalším na řadě. Kassigovi rodiče následně zveřejnili dopis, který jim jejich syn napsal ze zajetí. Vyjádřili v něm obavy ze synovy brzké smrti.

Peter Kassig na nedatovaném fotu z archivu jeho rodiny | Foto: ČTK/AP

Nové video se objevilo krátce poté, co média přišla s informací, že terorista obviňovaný z chladnokrevného zavraždění čtyř západních rukojmí byl pravděpodobně před týdnem zraněn při americkém leteckém útoku u západoiráckého města Kajm.

Při stejném leteckém útoku byl prý zraněn také vůdce Islámského státu Bakr Bagdádí.

Ve Spojených státech mezitím sílí hlasy po zesílení tlaku na hnutí Islámský stát. Newyorský senátor Charles Schumer vyzval Kongres ke schválení financí na boj proti ozbrojencům v Iráku a Sýrii.

Lenka Kabrhelová, ČTK, mkp, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme