Ve věku 90 let zemřel saudskoarabský král Abdalláh bin Abd al-Azíz

Saudská Arábie přišla o svého panovníka. Král Abdalláh bin Abd al-Azíz dnes ve věku 90 let podlehl v nemocnici zápalu plic. Zemi vládl od roku 2005. Na trůn po něm usedne jeho bratr a dosavadní korunní princ Salmán.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saudskoarabský král Abdalláh bin Abd al-Azíz vládl téměř deset let, patřil mezi nejmocnější panovníky světa

Saudskoarabský král Abdalláh bin Abd al-Azíz vládl téměř deset let, patřil mezi nejmocnější panovníky světa | Zdroj: Reuters

Saudskoarabská televize začala krátce po půlnoci na počest zesnulého panovníka vysílat verše z koránu. Abdalláh bin Abd al-Azíz vládl téměř 10 let a patřil mezi nejmocnější a nejbohatší panovníky planety.

Ve světě proslul jako blízký spojenec Spojených států a Velké Británie a jeho zásluhy ocenil také americký prezident Barack Obama.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve věku 90 let zemřel saudskoarabský král Abdalláh bin Abd al-Azíz. Situaci v regionu přiblížil komentátora Českého rozhlasu Milan Slezák

Na kontě má i důležité reformy. Před čtyřmi lety dal saudskoarabským ženám právo volit a účastnit se olympijských her.

Zesnulý panovník měl ale i své kritiky. Vyčítali mu především porušování lidských práv a snahu zapojovat se do konfliktů v regionu.

Salmán bin Abd al-Azíz, který přejímá vládu od populárního vůdce, není žádný politický nováček. Už v devatenácti letech se stal starostou hlavního města Rijádu a později vedl i ministerstvo obrany. Saúdská Arábie už zná také nového korunního prince, tím je Salmánův bratr Muqrin.

Vývoj, který může následovat po smrti Abdalláha, může ovlivnit celý region, upozorňuje komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák.

„Mohou se objevit protesty nejen liberálů, kteří budou protestovat proti tuhé formě vlády v Saudské Arábii, ale i šíitů, kteří budou podporování Íránem,“ popisuje situaci Slezák.

Podle něj není spojenectví se západními zeměmi ohroženo, protože v zájmu Saudské Arábie je bojovat proti radikálům Islámského státu nebo Al-Kaidě a vymezovat se proti Íránu. Saudská Arábie tak má zatím společný cíl se Západem.


Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme