Jemen je na pokraji rozpadu. Lidé demonstrují proti odstoupení prezidenta Hádího

Situace v Jemenu zůstává krajně napjatá. V ulicích se demonstruje proti odstoupení prezidenta Mansúra Hádího, který spolu s vládou rezignoval na protest proti násilnému postupu húsistických šíitských povstalců. Rebelové už kontrolují hlavní město Saná a tamní vládní úřady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v Jemenu demonstrují proti odstoupení prezidenta Mansúra Hádího

Lidé v Jemenu demonstrují proti odstoupení prezidenta Mansúra Hádího | Zdroj: Reuters

Radikální islamisté v Jemenu posilují pozice. Jemenská odnož teroristické sítě Al-Káida se v lednu také přihlásila k útoku na redakci francouzského satirického týdeníku Charlie Hebdo.

„Vyzývám vás všechny k rozumu a podpoře národní myšlenky. Prioritu musí mít jemenské národní zájmy. Přistupte tedy k dialogu a politickému řešení. Skoncujte s násilím, vydíráním a blokováním demokratizačního procesu,“ prohlásil vyslanec OSN v Jemenu Džamál Ben Omar.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po odstoupení prezidenta a kabinetu hrozí v Jemenu bezvládí, které nahrává tamní odnoži Al-Káidy. Situaci sleduje zpravodaj Štěpán Macháček

Kroky húsistických šíitských povstalců vystavují Jemen nebezpečí rozpadu. V Adenu, centru jižní části země, která je sunnitská, už místní separatistické milice napadly armádní a policejní posty.

Většina Jemenců považuje současné události za puč

Povstalci obecně nemají podporu veřejnosti, maximálně se za ně staví lidé na severu země v hornatých a okrajových provinciích, kde se většina obyvatelstva hlásí k šíitskému islámu.

V jiných částech Jemenu a ve velkých městech ale považují Jemenci poslední události za převrat, kterým se jedna ozbrojená skupina dožaduje podílu na moci. Podle Jemenců může také puč húsistů rozbít nadějný přechodný proces od autoritářské vlády sesazeného prezidenta Alího Abdalláha Sáliha.

„V Ta´izzu máme postoj jasný. Co se stalo v Saná, je divadlo. Je to zločin proti Jemenu. Nebudeme dbát rozhodnutí, která přijdou ze Saná, protože nebudou založená na ústavě a legitimitě,“ řekl účastník jedné z dnešních protihúsistických demonstrací.

Amerika může přijít o spojence proti Al-Káidě

Severní a Jižní Jemen se sjednotily teprve v roce 1990. Po rezignaci vlády a prezidenta rostou také obavy z Al-Káidy, která může bezvládí využít k nové ofenzivě.

Právě organizacím, jako je Al-Káida, vyhovuje jakékoliv oslabení státní nebo centrální moci a Jemen je pro Al-Káidu už delší dobu hlavní základnou. Al-Káida v Jemenu ovládá celou jednu provincii a další území.

Pokud by prezident Mansúr Hádí, který oznámil rezignaci, úplně odešel z politiky a byl odstavený od moci, Washington by v Jemenu ztratil spojence v boji proti Al-Káidě, a přišel by tak o kontrolu nad touto bitvou proti teroristům.

Prezident Jemenu Mansúr Hádí | Foto: Reuters

Štěpán Macháček, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme