V Egyptě začíná obnovený soudní proces s novináři Al-Džazíry

V Egyptě začíná obnovený soud s trojicí novinářů Al-Džazíry. Jeden z nich, Australan Peter Greste, už je přitom na svobodě. Egyptské úřady ho počátkem února vyhostily ze země. Jeho dva kolegové ale zůstávají za mřížemi. Odvolací soud na Nový rok původní sedmi a desetileté tresty odnětí svobody zrušil a nařídil nový proces.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Australský novinář Peter Greste po příletu na letiště Brisbane

Australský novinář Peter Greste po příletu na letiště Brisbane | Zdroj: Reuters

"Ta úleva, že jsem na svobodě, se dá těžko popsat. Opravdu jsem propuštění nečekal. Byli jsme připraveni na další pobyt za mřížemi během obnoveného procesu. Zároveň se ale bojím o své kolegy, kteří ve vězení zůstali," popsal své pocity krátce po propuštění Peter Greste.

Spekulovalo se i o brzkém vyhoštění dalšího z trojice Muhammada Fahmího, který má kanadské i egyptské občanství. Spolu s egyptským kolegou Báhirem Muhammadem ale zůstává ve vazbě.

Novináři čelí obvinění ze spolupráce s teroristickou organizací za to, že natáčeli rozhovor se zástupci Muslimského bratrstva.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme