Počet cizinců v řadách Islámského státu prudce stoupl na 22 tisíc

Počet cizích bojovníků v řadách Islámského státu prudce vzrostl. K radikálnímu hnutí se v Sýrii a Iráku připojilo už 22 tisíc lidí ze zahraničí. Uvádí to expertní zpráva OSN. Jejich počet tak prý od loňského léta stoupl o více než 70 procent. Další tisíce cizinců pak posílily Al-Káidu a jiné organizace. Podle OSN představuje tento vývoj dlouhodobou bezpečnostní hrozbu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka Islámského státu (ilustrační foto)

Vlajka Islámského státu (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Turecká bezpečnost zadržela poblíž pohraničního města Reyhanli devět Britů. Přes hranici leží syrské město Atme, kde má základnu Fronta Nusra. Zadržené Brity zřejmě brzy deportujeme do jejich vlasti," popsal nedávný incident poslanec tureckého parlamentu Mehmet Ali Edipoğlu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Počet cizinců v řadách Islámského státu prudce stoupl na 22 tisíc. Situaci na Blízkém východě sleduje zpravodaj Štěpán Macháček

Právě přes Turecko přichází do Islámského státu cizinci z Evropy. Ankara ale podle kritiků tento jev přehlíží a nechává bojovníky do Sýrie proudit.

Budoucí džihádisté přicházejí nejčastěji z Tuniska, Maroka, Francie a Ruska.

„Nejde ale zdaleka jen o bojovníky. V posledních dnech překročili hranice do Sýrie studenti a lékaři ze Súdánu, kteří do Sýrie zamířili kvůli tomu, aby tam pracovali v nemocnicích kontrolovaných Islámským státem,“ upozornil zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček.

Mezi bojovníky mohou být i Češi

Podle mluvčího Bezpečnostní informační služby Jana Šubrta není vyloučeno, že by mezi bojovníky na Blízkém východě mohli být i Češi.

„Pokud je někdo bezúhonný a není z ničeho podezřelý, neexistuje zákonný důvod, jak mu zabránit, aby opustil republiku. Nemohu být konkrétní v tom, kolik občanů České republiky odjelo bojovat do zahraničí. Nicméně nelze garantovat, že by se například v Sýrii na té či oné straně neangažoval ani jediný náš občan,“ upřesnil Šubrt.

Dodal také, že touto problematikou se BIS zabývá spolu s českou civilní rozvědkou a zahraničními zpravodajskými službami.

IS umí využívat Facebook i Twitter

Podle experta na Blízký východ Břetislava Turečka z Metropolitní univerzity Praha existuje řada důvodů, proč se cizinci připojují k radikálním islamistickým organizacím.

Přehrát

00:00 / 00:00

Počet bojovníků v řadách IS prudce vzrostl. Důvody vysvětlil expert na Blízký východ Břetislav Tureček z Metropolitní univerzity Praha

„Mohou to být lidé, kteří se doma cítí frustrovaní, nebo ti, kteří vidí lidi zabité západními armádami v muslimském světě. Mohou to být lidé, kteří touží po adrenalinu, a samozřejmě i lidé, podle kterých nejlepší služba islámu spočívá v tom, že se vydají na stezku ozbrojeného džihádu,“ vysvětlil Tureček.

Islámský stát je podle něj pro cizince atraktivní především proto, že jde o novou značku. Al-Káida je prý fenoménem 15 nebo 20 let a nyní se objevilo něco atraktivnějšího.

„Islámský stát umí oslovit mladé lidi kanály jako je Facebook a Twitter, což Al-Káida neuměla nebo neměla v té době takové možnosti,“ dodává Břetislav Tureček.

Irák úspěšně bojuje s IS

Případná porážka Islámského státu v Iráku může podle zprávy OSN vést k rozptýlení jeho bojovníků po celém světě. Po návratu domů by se pak někteří z nich mohli zapojit do organizovaného zločinu.

Podle Štěpána Macháčka oslabuje Islámský stát tam, kde je proti němu někdo schopný vést efektivní boj. A to je prý v současné době jen v Iráku.

„Irácký premiér Hajdar Abádí včera vztyčil vlajku ve městě Tikrít. To byl strategický a snad i trvalý úspěch irácké armády proti Islámskému státu,“ popsal zpravodaj Českého rozhlasu a dodal:

„Naopak chaotická situace v sousední Sýrii Islámskému státu prospívá. V některých syrských oblastech dokonce Islámský stát expanduje. V minulých dnech se poprvé zmocnil celé čtvrti v hlavním městě Damašku.“

Islámský stát | Foto: Michal Jindra

Štěpán Macháček, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme