OSN žádá přístup humanitární pomoci do damašské čtvrti Jarmúk

Rada bezpečnosti OSN žádá okamžitý přístup humanitární pomoci do damašské čtvrti Jarmúk. V tomto bývalém palestinském uprchlickém táboře stále bojují o přežití tisíce lidí. Po dvouletém obležení syrskou armádou se počátkem dubna situace zhoršila s příchodem Islámského státu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jarmúk je jednou z nejhůře postižených oblastí v  Damašku (ilustrační foto)

Jarmúk je jednou z nejhůře postižených oblastí v Damašku (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Bojovníky Islámského státu jsme osobně neviděli. Slyšeli jsme ale, že mladým mužům stínají hlavy. Ještě než se dostali do naší ulice, vyzývali džihádisté z mešit civilisty, aby odešli, že budou v bezpečí. Nevěřili jsme jim – několik lidí, kteří se pokusili odejít, prý zabili. Také prý zajali mnoho mladých mužů,“ líčí strach z Islámského státu jeden z mladých obyvatel čtvrti Jarmúk.

O obyvatele bývalého uprchlického tábora se v uplynulých dvou letech starala Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům. Od začátku dubna ale zhruba 90 procent této damašské čtvrti ovládají radikální islamisté a pohyb jakýchkoliv humanitárních pracovníků je tam nemyslitelný.

Přehrát

00:00 / 00:00

V palestinském uprchlickém táboře v damašské čtvrti Jarmúk bojují o přežití tisíce lidí. Mluvil o tom zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Syrské armádě, která kontroluje zbývajících 10 procent čtvrti a je schopná v některých místech vytvořit koridory, se v minulých dnech podařilo z Jarmúku evakuovat několik stovek rodin. Asi 15 tisíc lidí tam ve zcela katastrofálních podmínkách stále zůstává.

Jarmúk, ovládaný ozbrojenci IS, leží jen několik kilometrů od sídla syrského prezidenta Bašára Asada. Nová situace tak může znamenat přímé ohrožení i pro samotného Asada.

Na druhou stranu ale vyvstává otázka, jak je možné, že se bojovníci takzvaného Islámského státu dostali tak snadno do čtvrti, která byla dva roky obležená syrskou armádou.

„Existují spekulace, že syrský režim v podstatě podpořil Islámský stát, aby do té čtvrti vstoupil a zlikvidoval umírněnou opozici, umírněné povstalce. Aby mohl syrský režim teď ukázat, že na druhé straně barikády stojí ti nejhorší teroristé, tak jak to Asad tvrdil od začátku občanské války,“ poznamenává zpravodaj ČRo v regionu.

Štěpán Macháček, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme