Bývalý egyptský prezident Mursí byl odsouzen k trestu smrti

Egyptský soud dnes vynesl trest smrti nad bývalým egyptským prezidentem Muhammadem Mursím. Spolu s desítkami dalších členů Muslimského bratrstva se podle obžaloby dopustil ozbrojeného útěku z vězení během revoluce v roce 2011. Mursímu údajně k útěku pomohly zahraniční islamistické organizace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý egyptský prezident Muhammad Mursí

Bývalý egyptský prezident Muhammad Mursí | Zdroj: Reuters

Egyptská bezpečnost už ráno zvýšila ostrahu před policejní akademií.

Právě v jejím komplexu soud vynesl verdikty ve dvou kauzách bývalého prezidenta Mursího a jeho spolupracovníků. Za ozbrojený útěk z vězení dostalo trest smrti celkem 106 členů Muslimského bratrstva.

Muhammad Mursí skutečně koncem ledna 2011 z vězení utekl. Podle jeho verze ale během bouřlivých událostí ostraha vězeňský komplex opustila. Soud naopak tvrdí, že útěk byl ozbrojený a organizovaný s pomocí islamistických skupin Hamás a Hizballáh. Při akci podle soudu zemřelo několik policistů.

Rozsudek smrti si dnes vyslechl také Chajrat Šátir, jeden z hlavních vůdců Muslimského bratrstva. Soud ho uznal vinným za poskytování citlivých státních informací cizím zemím a islamistickým organizacím.

Proti rozsudkům se mohou odsouzení odvolat. Tresty smrti také musí ještě schválit muftí republiky, tedy nejvyšší oficiální islámská autorita v zemi.

Trest smrti hrozil Mursímu i na závěr jiného procesu minulý měsíc. Soud ale nakonec poslal bývalého egyptského prezidenta na 20 let do vězení za podněcování k násilí při protivládních protestech v prosinci 2012.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan proti rozsudku smrti nad bývalým prezidentem Egypta Muhammadem Mursím ostře vystoupil. Erdogan se také ostře opřel do Spojených států a Evropské unie a obvinil je z pokrytectví:

„Proč mlčíte? Proč nic neuděláte? Uvalte na Egypt sankce. Používáte sankce jen kvůli svému prospěchu. Proč neuvalíte sankce na Egypt?“

Jitka Malá, ČTK, Štěpán Macháček, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme