Ozbrojenci zastřelili tři egyptské soudce krátce po rozsudku nad Mursím

Tři egyptské soudce zastřelili neznámí ozbrojenci několik hodin poté, co v Káhiře zazněl rozsudek smrti nad exprezidentem Muhammadem Mursím. Ke stejnému trestu bylo odsouzeno i 106 členů Muslimského bratrstva. Zatím není jasné, jestli vražda soudců s výsledkem procesu souvisí. Úřady ale v minulosti připisovaly vinu za podobné násilnosti přívržencům Muslimského bratrstva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Egyptští policisté hlídkují během soudu s bývalým prezidentem Mursím

Egyptští policisté hlídkují během soudu s bývalým prezidentem Mursím | Zdroj: Reuters

Soudci cestovali ve městě Aríš na Sinajském poloostrově mikrobusem, když je přepadli ozbrojenci. Při útoku zemřel řidič a další tři lidé byli zraněni.

Před pár dny se stal terčem pokusu o atentát jiný soudce, který minulý rok vynesl trest smrti nad 12 příslušníky Muslimského bratrstva. Soudce pumový útok ve svém domově na předměstí Káhiry přežil.

Proti rozsudku smrti nad bývalým prezidentem Egypta Muhammadem Mursím včera vystoupil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Ostře se opřel do Spojených států a Evropské unie a obvinil je z pokrytectví: „Proč mlčíte? Proč nic neuděláte? Uvalte na Egypt sankce. Používáte sankce jen kvůli svému prospěchu. Proč neuvalíte sankce na Egypt?“

Znepokojení nad hrdelním trestem pro Muhammada Mursího vyjádřilo americké ministerstvo zahraničí. Podle nejmenovaného amerického diplomata verdikt odporuje mezinárodním závazkům Egypta.

Bývalý egyptský prezident Muhammad Mursí | Foto: Reuters

Ilegální Muslimské bratrstvo, které přesunulo své aktivity mimo Egypt, označilo trest smrti za pokus o vraždu a vyzvalo mezinárodní společenství k akci.

Proti rozsudkům se můžou bývalý prezident Mursí i členové Muslimského bratrstva odvolat. Tresty smrti také musí ještě schválit muftí republiky, tedy nejvyšší oficiální islámská autorita v zemi.

„Slyšeli jsme zatím jen soudní rozhodnutí, nikoliv verdikt. Musíme teď počkat na názor muftího republiky a potom na konečný rozsudek, který soud vynese druhého června," řekl novinářům Mursího advokát Abd al-Maksúd.

Mursí zvítězil s podporou Muslimského bratrstva v roce 2012 v prvních demokratických prezidentských volbách po pádu autoritářského režimu prezidenta Husního Mubáraka. Po vlně protivládních demonstrací ho v létě 2013 svrhl vojenský puč pod vedením současného prezidenta Abdal Fattáha Sísího.

ČTK, Štěpán Macháček, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme