Syrská armáda ztrácí pozice. Pobočka Al Káidy označila za svůj cíl Damašek

Syrská armáda se stáhla z dalších oblastí na severu země. Protivládní ozbrojenci obsadili město Aríha, které leží na hlavní silnici mezi syrským vnitrozemím a přístavem Latákia. Po ústupu před Islámským státem v Palmýře teď syrský režim ztrácí pozice ve prospěch jiných ozbrojených skupin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zničené předměstí syrského Damašku

Zničené předměstí syrského Damašku | Zdroj: Reuters

Syrskou armádu tentokrát nevytlačuje z pozic Islámský stát, ale koalice menších ozbrojených skupin.

Hlavní roli v této koalici zřejmě hraje fronta An-Nusra, což je syrská odnož Al-Káidy.

Katarská televize Al-Džazíra přinesla předevčírem rozhovor s vůdcem tohoto islamistického hnutí Abú Muhammadem Džauláním.

Přehrát

00:00 / 00:00

Syrská armáda ztrácí pozice. Pobočka Al Káidy označila za svůj cíl Damašek. Podrobnosti zjišťoval blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček

Řekl, že cílem skupiny je Damašek a sesazení současného režimu Bašára Assada. An-Nusra podle něj nebude v Sýrii útočit proti západním cílům ani perzekuovat náboženské menšiny.

Rozhovor Al-Džazíry syrská vláda odsoudila. „Katar chce tímto rozhovorem přesvědčit svět, že An-Nusra je umírněná skupina. A přijde den, kdy bude někdo žádat, aby byla vyškrtnutá ze světového seznamu teroristických organizací,“ rozčiloval se před Radou bezpečnosti OSN syrský velvyslanec Bašár Džaafarí.

Odstupující šéfka humanitární pomoci OSN Valerie Amosová naléhala na Radu bezpečnosti, aby pro zastavení války udělala více.

„Víc než čtyři roky sledujeme, jak se Sýrie noří do stále hlubšího zoufalství. Situace předčí i to, co považovali ti nejpesimističtější komentátoři vůbec za možné,“ řekla odstupující šéfka humanitární pomoci OSN Amosová a dodala:

„V minulých týdnech jsme byli svědky dalších a dalších ohavných činů. Nevinní muži, ženy a děti byly zabíjené, mrzačené, vyháněné z domovů. Byly vystavené barbarství, které by žádná lidská bytost neměla zažít."

Štěpán Macháček, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme