Člověk v tísni kvůli smrti spolupracovníků pozastavil práci v Afghánistánu

Při útoku ozbrojenců na severu Afghánistánu zemřelo devět afghánských spolupracovníků české organizace Člověk v tísni. Útok se stal v noci v provincii Balch, která patří k nejklidnějším oblastem v zemi. Člověk v tísni teď v reakci na neštěstí pozastavuje práci ve všech oblastech Afghánistánu a snaží se posílit bezpečnost svých dalších tamních zaměstnanců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká nadace Člověk v tísni přerušuje práce v Afghánistánu (ilustrační foto)

Česká nadace Člověk v tísni přerušuje práce v Afghánistánu (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

„Vyjadřujeme tímto hlubokou soustrast rodinám svých kolegů a úctu k jejich práci a odsuzujeme tento bezprecedentní brutální útok,“ uvedl Člověk v tísni na svém webu.

Kvůli možným dalším hrozbám pozastavila organizace svou činnost v Afghánistánu hned od dnešního rána.

Přehrát

00:00 / 00:00

O útoku na humanitární pracovníky v Afghánistánu mluvili ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek a odborník na Blízký východ Břetislav Tureček

„Lidé zůstali doma, aby necestovali do kanceláří, aby se nepohybovali, abychom snížili riziko,“ řekl ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek Českému rozhlasu s tím, že opatření bude zřejmě trvat několik dní.

Podle Pánka má organizace v současnosti na různých místech v Afghánistánu celkem 230 lidí, z toho drtivou většinu tvoří Afghánci. „My se vždycky snažíme mít co nejvíc místních kolegů,“ poznamenal Pánek.

Útok se odehrál kolem půlnoci. „Skupina neznámých ozbrojenců – nevím, kdo to je, podle všeho to nebyli místní lidé z té oblasti, kde léta pracujeme, ale někdo zvenčí – přepadli naši kancelář a povraždili devět lidí, našich kolegů,“ řekl Pánek s tím, že více podrobností zatím nemá.

Agentura AFP s odvoláním na zástupce policejního náčelníka provincie Balch informovala, že mezi zabitými je sedm humanitárních pracovníků, šest mužů a jedna žena, jakož i dva jejich strážci.

Podpora rodinám obětí

Člověk v tísni teď kromě prevence možných rizik také komunikuje s rodinami pozůstalých.

„My budeme kompenzovat rodinám jednak okamžité výdaje, to už děláme, a jednak – tak jako vždycky, když se nám naneštěstí něco takového stane – se o ně po nějakou dobu postaráme, protože vlastně jejich živitelé – naši zaměstnanci – přišli o život ve spojení s tou prací. Máme na to procedury, které v zásadě fungují, a to je bohužel to maximum, co můžeme udělat,“ doplnil Pánek.

Policie viní z odpovědnosti za útok radikální hnutí Taliban. Ten se však zatím k útoku nepřihlásil.

Šimon Pánek, ředitel obecně prospěšné společnosti Člověk v tísni, byl hostem Radiožurnálu | Foto: Šárka Ševčíková

Podle Břetislava Turečka, vedoucího Centra pro studium Blízkého východu pražské Metropolitní univerzity, jsou i jiné možnosti toho, kdo je za útok zodpovědný.

„V posledních měsících se tam začaly stahovat úplně jiné ozbrojené složky. Předpokládá se, že to jsou ozbrojenci zejména z takzvaného Islámského hnutí Uzbekistánu, kteří po léta byli v pohraničí Pákistánu, v provincii Jižní a Severní Vazíristán,“ řekl Tureček v rozhovoru pro Český rozhlas.

Po loňské ofenzivě pakistánské armády podporované Američany podle něj zamířili tito lidé do pro ně bezpečnějších krajů, což by mohl být právě sever Afghánistánu.

„Kde teď velmi často slyšíme o tom, že vyděšení vesničané hlásí nájezdy cizinců, kteří sice třeba mluví tádžicky jako místní lidé, ale s přízvukem skutečného Tádžikistánu nebo Uzbekistánu, tedy těch postsovětských republik,“ dodal Tureček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Afghánistánu přiblížil Matyáš Zrno, někdejší vedoucí civilní části provinčního rekonstrukčního týmu v provincii Lógar

Pro Matyáše Zrna, který byl vedoucím civilní části provinčního rekonstrukčního týmu ve východoafghánské provincii Lógar, není událost tak úplně překvapivá. Ani spolupracovníci humanitárních organizací totiž podle něj nejsou útoků ušetřeni.

„Dosud platilo, že pracovat pro organizaci typu Člověk v tísni zajišťovalo poněkud větší míru akceptace a bezpečnosti a podobně, než když pracujete třeba pro zahraniční vojáky, ale i to se bohužel v poslední době mění,“ řekl Zrno Českému rozhlasu.

Člověk v tísni působí v oblasti od roku 2002. Podle Pánka se zacílení organizace vyvíjí – od pomoci s návratem z uprchlických táborů až po pomoc v oblasti školství, zdravotnictví nebo zemědělství.

„Prostě věci spojené s rozvojem té oblasti. Dlouhá léta tam pracujeme ve spojení s místními, ve spolupráci jak s autoritami, tak s farmáři, s lidmi, čili tu oblast známe,“ řekl Pánek.

Radikálové zabili Afghánce pracující pro Člověka v tísni | Foto: ČTK

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme