Turisté opouštějí po pátečním útoku Tunisko. Češi se bojí, ale zůstávají

Mnozí západní turisté předčasně opouštějí po pátečním útoku Tunisko. Britské cestovní kanceláře vypravují pro tisíce svých klientů zvláštní lety.Očekává se také hromadné rušení už zakoupených zájezdů. Tuniský turistický průmysl tak zřejmě čeká velký propad uprostřed sezóny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turisté z Evropy se snaží opustit Tunis. Češi navzdory obavám zůstávají

Turisté z Evropy se snaží opustit Tunis. Češi navzdory obavám zůstávají | Zdroj: ČTK

Někteří turisté opouštějí Tunisko s děsivými zážitky:

„Ležely jsme s mámou na pláži. Bylo krásně, krásné moře, prostě jak v ráji. Pak jsem najednou slyšela střelbu, myslela jsem, že jen zkoušejí ohňostroj. Všichni se ale najednou zvedli a začali rychle utíkat, někdo křičel: ‚Běžte, utíkejte!‘ Měla jsem velký, opravdu velký strach," popisuje páteční útok německá turistka.

Na pláži a v dalších prostorách hotelu zůstaly desítky mrtvých těl. Někteří střelbě unikli jen těsně:

„Když jsme uslyšeli výstřely, běželi jsme se z pláže schovat do budovy. Bylo nás asi dvacet. Paní z hotelu nás schovaly do prádelny, kde se perou ručníky," říká starší turista z Belgie, kterého kulka zasáhla do nohy. Zatím zůstává v tuniské nemocnici.

„Nikdy sem už nepojedu. Nechci znovu zkoušet štěstí. Kdyby kulka letěla o metr výš, už bych tu nebyl. V životě můžu mít takovéhle štěstí jen jednou. Dvakrát bych na to nesázel. Chtěl jsem v září přijet znovu, ale ruším to," dodává belgický turista.

K teroristickému útoku v tuniském letovisku se přihlásil Islámský stát

Číst článek

Navzdory obavám odletěly dnes z Prahy do Tunisu desítky rodin s dětmi. Například rodina Geregových odlet na Džerbu zvažovala do poslední chvíle.

Milan Gerega volal do cestovky ještě z odbavovací haly: „Chtěl jsem se zeptat a poprosit, bylo by možné zrušit ten let a vrátit nám peníze.“

Cestovní kanceláře prý zatím neregistrují zvýšený počet těch, kteří by chtěli dovolenou v severní Africe zrušit. Tvrdí, že Češi s dřívějším návratem domů většinou nespěchají a v Tunisku zůstávají. O návrat usilují spíše ti, kteří jsou ubytováni v hotelu nedaleko místa, kde došlo k útoku.

Mezi oběťmi tuniského útoku je mnoho Britů, řekl premiér Cameron

Číst článek

Cestovky nemají podle prezidenta Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže povinnost klientům zařídit dřívější odlet ze zájezdu. „Z hlediska zákona nejsou cestovní kanceláře povinny klienty vrátit, pokud ministerstvo zahraničí neprohlásí Tunisko za destinaci ve válečném stavu,“ upřesňuje šéf asociace.

Podle mluvčí Michaely Lagronové ale české ministerstvo zahraničí vnímá útok v Súse jako ojedinělý čin.

Některé cestovní agentury nabízejí klientům před odletem do Tuniska bezplatnou výměnu zájezdu za jiný nebo umožňují přesunutí termínu dovolené.

Štěpán Macháček, Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme