V Egyptě se otevřel takzvaný nový Suezský průplav. Na oslavy dohlížela armáda

Egypt slavnostně otevřel takzvaný nový Suezský průplav. Inaugurace se zúčastnily hlavy arabských a afrických zemí. Jediným evropským prezidentem byl François Holland, z Ruska a Řecka dorazili premiéři - Dmitrij Medveděv a Alexis Tsipras. V okolí města Ismáílíja, kde se slavnosti konaly, byla hustě rozmístěna armáda i policie. V sousedství průplavu na severu Sinaje totiž působí egyptská odnož Islámského státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové rameno Suezského průplavu

Nové rameno Suezského průplavu | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Rozšíření stávajícího průplavu umožní neustálou plavbu lodí v obou směrech. Vykopání 35 kilometrů mohutného koryta trvalo přesně rok. Do stavby bylo nasazeno 43 tisíc dělníků a vojáků.

„My, Abd al-Fattáh Sísí, prezident Egyptské arabské republiky, oznamujeme začátek výstavby nového Suezského průplavu. Přesně do roka projekt, dá-li Bůh, na tomto místě otevřeme.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Egypt otevírá novou větev Suezského průplavu. Význam tohoto projektu popsal český námořní kapitán Karel Zeman

Slova egyptského prezidenta tehdy mnozí brali s rezervou. Z projektu se ale stala otázka důvěry a naděje v současný režim. Podle plánů vlády by mělo rozšíření průplavu více než zdvojnásobit devizové příjmy z průjezdu lodí.

„Umožní obousměrný provoz průplavem. My jsme do této doby pluli průplavem konvojově a jenom jedním směrem a severní konvoj musel vždycky čekat na průjezd jižního, čímž se to značně zdržovalo. Cesta dosahovala až 22 hodin, nyní po úpravě kanálu to bude asi poloviční čas,“ uvedl český námořní kapitán Karel Zeman.

Podle některých analytiků by ale projekt, jehož cena se odhaduje na více než 8 miliard dolarů (200 miliard korun), nemusel splnit očekávání vzhledem ke skomírajícímu světovému obchodu.

První lodě projely tzv. Novým Suezským průplavem | Foto: Štěpán Macháček

Rozporuplně reagují na vybudování nového průplavu také mnozí vědci. Kanál podle nich už ve své původní podobě znamenal ekologickou zátěž pro obě moře a přidaná trasa tento problém ještě prohloubí. Odbornice na oceánografii Juli Berwaldová, kterou citoval server Huffington Post, upozornila, že o tomto aspektu se mlčí.

Mimořádná bezpečnostní opatření

Bezpečnostní opatření dnešního slavnostního ceremoniálu, který organizuje armáda, jsou skutečně mimořádná. Podrobit se jim museli i státníci, kteří se slavnosti účastní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vypadají slavnosti u příležitosti otevření nového Suezského průplavu, popisuje z místa blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček

Všichni pozvaní hosté se tak mohli k průplavu dostat pouze připravenými autobusy. Auta museli zanechat na přesně určených místech ve vojenských objektech.

Bedlivě střežená je i cesta k průplavu. Například na 120kilometrovém úseku dálnice vedoucí z Káhiry ke kanálu stojí zhruba na každých padesáti metrech policista v civilu a na každých 300 metrech auto s těžce ozbrojenými policisty nebo vojáky.

Kolem samotného Suezského průplavu jsou pak vojenská stanoviště s tanky a děly namířenými směrem na východ. Právě tam totiž operuje egyptská pobočka Islámského státu.

Otevření takzvaného Nového Suezského průplavu provázejí přísná bezpečnostní opatření | Foto: Štěpán Macháček

Suezský průplav - nová větev zkrátí cestu o polovinu | Foto: ČTK

ČRo, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme