Čeští lékaři letos odoperují asi stovku syrských uprchlíků v Jordánsku

Čeští lékaři odoperují letos v Jordánsku asi stovku syrských pacientů. V Ammánu v těchto dnech působí tým z olomoucké fakultní nemocnice v rámci programu Medevac. Špičkoví odborníci na úrazy končetin tu operují především uprchlíky, kteří během války v Sýrii utrpěli zranění. Přes půl milionu Syřanů žije v jordánském azylu jen z mezinárodní pomoci a složité lékařské zákroky by v tamních nemocnicích nikdy nezaplatili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Českým lékařům asistují syrští a jordánští zdravotníci

Českým lékařům asistují syrští a jordánští zdravotníci | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Poradou před dnešními čtyřmi operacemi začíná den olomouckých lékařů v jedné z ammánských nemocnic.

Anesteziolog Karel Axmann už na sále uspal prvního pacienta. Komplikovanou zlomeninu stehenní kosti mu špatně operovali už v Sýrii.

„Byl operován už jednou, kdy mu sešroubovali kost, ale nehojilo se to. Vznikl tam pakloub, takže ho operovali znovu, ale jeho tělo to nepřijalo. Protože neměl hybnost, naše ambice byla, že mu to uvolníme, aby ohnul koleno,“ vysvětluje první dnešní případ chirurg Jaromír Freiwald.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští lékaři pomůžou asi stovce syrských uprchlíků v Jordánsku, kde působí tým olomouckých traumatologů. Natáčel zpravodaj Štěpán Macháček

Zvuky operačního sálu připomínají spíše autodílnu a podobné jsou i používané nástroje. Lékaři pacientovi otevírají nohu, na řadu přicházejí kladívka a dláta.

S místním zdravotním personálem si rozumějí docela dobře, občas to chce drobné dovysvětlení, ale čeští lékaři si zdejší jordánské a syrské asistenty velice chválí.

„Jeden z nich je Syřan, který je vůbec vděčný za péči, kterou tento projekt věnuje uprchlíkům, kteří si ji nemůžou dovolit. Jsou hodně spolehliví, šikovní a je vidět, že vědí, co dělají. Mají hodně zkušeností pravděpodobně ještě ze Sýrie,“ cení si místních asistentů chirurg Petr Špiroch.

Nálada na operačním sále je družná, práce jde od ruky a první z dnešních čtyř případů je vyřešený. „Dosáhli jsme toho, čeho jsme chtěli: momentálně má hybnost v koleni do 90 stupňů a vyřešili jsme pakloub, kde bylo otázkou času, kdy by došlo k selhání dlahy a zlomila by se. Udělali jsme oboje a myslím, že bude spokojen,“ hodnotí zákrok doktor Jaromír Freiwald.

Fu´ád z Damašku se svou rodinou odpoledne po operaci | Foto: Štěpán Macháček

Na odpolední vizitě už operovaný pacient vnímá. Představuje se jako Fu´ád a utekl prý s rodinou z Damašku. U lůžka sedí jeho manželka a dvě děti. Do Jordánska utekli před rokem, denně prý na jejich čtvrť dopadaly střely a právě jedna z nich rozdrtila Fu´ádovi nohu.

Jako většina syrských uprchlíků by Fu´ád neměl na operaci peníze. Českým lékařům důvěřuje a je vděčný, že na něj tato možnost vyšla.

Pacienty vybírá Jordánec. Studoval v Československu

Na výběru vhodných pacientů pro české lékaře spolupracuje Vátik Kusús. Je to jordánský ortoped, který vystudoval medicínu v Československu, a je proto nepostradatelný i z jazykových důvodů.

„Výběr se dělá dvěma způsoby. UNHCR (Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, pozn. red.) má své pacienty, posílají mi je sem do nemocnice na předvýběr a já si vyberu ty, kteří odpovídají specializaci českého týmu. Druhý způsob je přímo přes nemocnici. Pracují tu i syrští doktoři a ti mají kontakty do utečeneckých táborů i na uprchlíky mimo tábory,“ popisuje jordánský lékař Vátik Kusús.

„V prvním pololetí provedli lékaři ve spolupráci s místními nemocnicemi 58 úspěšných operací. Nikdo nezemřel, všem se podařilo kvalitu života razantně zlepšit,“ shrnuje letošní aktivity v Jordánsku koordinátor projektu Medevac Lukáš Němec.

'Medevac se rozkřikl, máme tu dobré jméno'

Léčit přímo na místě se ukázalo mnohem efektivnější než přepravovat pacienty do České republiky, což byla původní strategie. Čeští lékaři ale neléčí jen válečná zranění.

„Zákroky byly kardiochirurgické, takže většinou vrozené srdeční vady, většinou to byly děti mezi čtyřmi a deseti lety. V al-Maqásid jsme se většinou zaměřovali na ortopedické a traumatologické výkony, většinou se jednalo o neléčená zranění po výbuchu granátu, bomby, komplikované zlomeniny. Nebyly to přímo život zachraňující operace, ale operace, které razantně zlepšily kvalitu života,“ říká koordinátor projektu Medevac.

Česká lékařská pomoc syrským uprchlíkům je podle něj při relativně malých nákladech velmi účinná. O projekt má velký zájem Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky a podle Lukáše Němce se o něj zajímají i další evropské země. „Medevac se tu v lékařské komunitě rozkřikl a myslím, že tu máme dobré jméno,“ uzavírá.

Štěpán Macháček, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme