V jordánské jednotce rychlého nasazení působí 120 dívek. V arabském světě je to unikát

V Jordánsku jsou do boje například proti Islámskému státu připravené i ženy. Je to jediná arabská země, která má čistě ženskou bojovou jednotku. Sto dvacet jejích příslušnic se umí slanit z vrtulníku, střílet z nejmodernějších zbraní a osvobozovat rukojmí. Mladé Jordánky v maskáčích a se samopaly se už brzy ukážou také na Dnech NATO v Ostravě. Své schopnosti tam předvedou ve společném akci s českými vojáky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jordánské ženské komando se chystá k průniku do budovy obsazené ozbrojenci

Jordánské ženské komando se chystá k průniku do budovy obsazené ozbrojenci | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Ve výcvikovém středisku krále Abdalláha pro speciální operace právě předvádí ženská jednotka osvobození rukojmí z obsazené budovy. Z vrtulníku před budovou vyskakuje šestičlenné ženské komando a pomalu se s automatickými puškami blíží k budově, kterou mají v držení ozbrojenci.

Přijíždějí další po zuby ozbrojená děvčata na pick-upech. Skupina opatrně vstupuje pod krycí palbou do budovy. Po několika minutách velí vedoucí skupiny k ústupu.

Děvčatům je většinou mezi 20 a 25 lety. V maskáčích a těžké výzbroji ale vzbuzují respekt. Výcvik je skoro stejně obtížný jako u mužů.

Přehrát

00:00 / 00:00

U výcviku speciální ženské jednotky jordánské armády natáčel blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Velitelkou celé ženské roty rychlého nasazení je 33letá kapitánka Arídž Haddádínová.

„Dívky můžou být nasazeny v útoku, ale ne v prvních řadách. Před nimi budou v každém případě mužské jednotky. Ženská rota je bude zajišťovat v týlu. Vojačky ale také umí osvobozovat rukojmí a evakuovat raněné,“ říká velitelka.

Arídž Haddádínová nepochází z žádné důstojnické rodiny. Jordánci ale podle ní mají obecně ke královské rodině a k armádě úctu a vojenská služba se těší obrovskému respektu. A když se v novinách objevil inzerát, že vojsko hledá důstojnice do bojové jednotky, zkusila to okamžitě.

„Přijali mě a nakonec jsem se stala velitelkou rychlé dívčí roty. Moji rodiče jsou opravdu hodně rádi, že jsem se dala na vojnu, a zvláště potom, co jsem se stala velitelkou dívčí roty. A stejně je tomu u děvčat. I manžel mě hodně podporuje. Není voják, je v civilu. Když ale musím do služby, bez problémů se postará o naše dvě děti.“

Připravené na válku

Brigádní generálka Nawál Nusúrová je po princezně Áiše nejvýše postavenou ženou jordánské armády. Ve vojenské uniformě působí ve své kanceláři velice autoritativně.

„Dívčí bojová jednotka se začala formovat po teroristických útocích na hotely v Ammánu v roce 2005. Při explozích tehdy zemřelo 60 lidí a byly to nejtragičtější útoky v Jordánsku. Jedním z útočníků byla žena. A také proto nastala potřeba vytrénovat pro armádu ženy, které by dokázaly podobné situace řešit. Součástí naší kultury je to, že v některých situacích prostě musí se ženami jednat také žena,“ vysvětluje generálka.

Dodává, že konzervativní názory proti účasti žen v bojové jednotce jsou dnes v Jordánsku v menšině. Ženy jsou přitom ochotné položit za Jordánce život.

„Děvčata jsou připravená jít do války, doufáme ale pevně, že to nenastane. Pokud však bude třeba, budou si své vojenské povinnosti plnit. Psychicky jsou na nasazení do bojů připravené,“ tvrdí Arídž Haddádínová, která nedaleko Ammánu se svou dívčí rychlou rotou cvičí na Dny NATO v Ostravě.

Kapitánka Arídž Haddádínová instruuje své komando | Foto: Štěpán Macháček

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme