V tlačenici na pouti v Mekce zahynulo přes 700 lidí

Na pouti v saúdskoarabské Mekce zahynulo podle místních úřadů nejméně 717 lidí. Víc než 863 dalších pak bylo zraněno. Letošní posvátná událost tak má nejtragičtější bilanci za poslední čtvrt století. Letos se obřadů účastní na dva miliony lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mekka - posvátné místo muslimů

Mekka - posvátné místo muslimů | Foto: Meshal Obeidallah

Neštěstí se stalo asi 5 kilometrů od posvátného města v údolí Miná, kde je tábořiště se stovkou tisíc klimatizovaných stanů. Právě v Mině poutníci provádějí kolektivní rituál kamenování satana.

Podle saúdských úřadů způsobily tlačenici dvě velké skupiny, které se na křižovatce cest k místu kamenování ďábla srazily.

„Poutníci se začali tlačit a srážet ostatní k zemi, myslela jsem, že umřu," popisuje poutnice z Egypta, která v tlačenici přišla o manžela.

Přehrát

00:00 / 00:00

O neštěstí při pouti do Mekky mluvil zpravodaj Štěpán Macháček

Podle saúdských úřadů byli mrtví poutníci různých národností. Velká část z nich nejspíš pocházela z afrického Nigeru.

Místo neštěstí se už podařilo uvolnit, organizátoři tam totiž zamezili v přístupu dalším lidem. V oblasti zasahovalo přes dvě stě sanitek a několik tisíc zdravotníků. Mnohé zraněné ošetřili přímo na místě, další sanitky rozvážely do okolních nemocnic.

Pětidenní pouť, která začala v úterý, je největším každoročním shromážděním lidí na planetě. Pro Saúdskou Arábii je proto její organizace velmi náročná. Například letos se pouti účastní na dva miliony muslimů.

„Saúdská Arábie musí počty poutníků regulovat. Každému státu proto přiděluje jen omezený počet poutních víz na rok. Třeba Egypt dostává ročně jen 55 tisíc poutních víz," vysvětluje jeden z egyptských poutníků do Mekky.

Poslední předchozí tragická tlačenice se stala v roce 2006. Tehdy zemřelo víc než tři sta poutníků. Při dosud největší tragédii v Mekce v roce 1990 přišlo při ušlapání o život přes 1400 poutníků.

Velké neštěstí zastihlo Mekku i před dvěma týdny, kdy pád jeřábu na Velkou mešitu zabil víc než sto lidí.

Stovky obětí v tlačenici na pouti v Mekce | Foto: ČTK

Mekka - pouť | Foto: ČTK

Štěpán Macháček, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme