Ajatolláh Chameneí chce omluvu od Saúdské Arábie za tragédii v Mekce

Íránský nejvyšší duchovní a politický vůdce ajatolláh Alí Chameneí dnes vyzval Saúdskou Arábii, aby se "omluvila" za čtvrteční tragédii v Mekce. V tlačenici zahynuly stovky účastníků muslimské velké pouti. Podle nejnovější bilance Teheránu mezi nimi bylo nejméně 140 Íránců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velká mešita v Mekce

Velká mešita v Mekce | Zdroj: Reuters

"Ta záležitost nebude zapomenuta a národy ji budou bedlivě sledovat. Místo svalování viny na to či ono by Saúdové měli uznat svou odpovědnost a omluvit se muslimům a rodinám obětí," citovala Chameneího agentura IRNA.

"Islámský svět má mnoho otázek. Smrt více než 1000 lidí není žádná zanedbatelná věc. Muslimské země by se na to měly zaměřit," řekl íránský vůdce.

V tlačenici na kritickém místě trasy poutníků zahynulo ve čtvrtek podle dosavadních údajů 769 lidí. Stejně jako dnes Chameneí i další íránští čelní představitelé už ale hovořili o více než tisícovce obětí.

Na Saúdskou Arábii se po neštěstí snesla vlna kritiky za nedostatečné zajištění bezpečnosti poutníků. Nejostřeji se ozval právě Írán, který je tradičním regionálním soupeřem Rijádu.

Saúdská Arábie kritiku ze strany Íránu opakovaně odmítla, naposledy na zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku.

Iránský prezident Hasan Rouhání kritizoval Rijád za tragédii na půdě OSN | Foto: Reuters

"Myslím, že by Íránci měli mít lepší věci na práci, než politicky využívat tragédie, která postihla lidi sledující nejposvátnější náboženské obřady," zareagoval saúdský ministr zahraničí Ádil Džubajr během setkání se svým americkým protějškem v New Yorku na kritiku, kterou na okraji Valného shromáždění OSN pronesl íránský prezident Hasan Rúhání.

"Nic nebudeme skrývat. Pokud došlo k chybám, pak ti, kdo je spáchali, budou povoláni k odpovědnosti," ujistil ministr. "Ale chci zopakovat, že není chvíle, aby se situace politicky zneužívala. Doufám, že íránští představitelé budou rozumnější vůči obětem této tragédie a vyčkají na výsledky vyšetřování," dodal.

Nejtragičtější pouť do Mekky za posledních 25 let ještě zvýšila napětí mezi Teheránem a Rijádem, kteří vystupují jako regionální soupeři zejména v konfliktech v Sýrii a Jemenu.

Saúdská Arábie čelí ostré kritice za "nekompetentní" organizaci poutě. Nejvíce z dosud potvrzených obětí připadá na Írán. V tlačenici u kritického místa na trase pouti zahynulo 140 Íránců a 85 bylo zraněno. Stále se ještě pohřešuje 344 íránských poutníků, mezi nimi údajně i bývalý íránský velvyslanec v Libanonu, dva reportéři íránské státní televize a prominentní politický analytik.

Stovky obětí v tlačenici na pouti v Mekce | Foto: ČTK

Mekka - pouť | Foto: ČTK

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme