Tálibán při ofenzivě pronikl do strategického afghánského města Kunduz

Radikálové z hnutí Tálibán pronikli podle svědků citovaných agenturami do centra strategického severoafghánského města Kunduz. Ofenziva tálibánců začala dnes časně ráno a vedena byla třemi směry. Podle Reuters je to největší úspěch radikálů při dobývání většího města od roku 2001.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Afghánští vojáci město Kunduz neochránili, pronikli do něj talibanci

Afghánští vojáci město Kunduz neochránili, pronikli do něj talibanci | Zdroj: Reuters

Ze sousedních provincií míří do Kunduzu vojenské posily, sdělil Reuters zdroj z afgánské vlády. Cílem je zamezit tomu, aby Tálibán dobyl celé město.

Tálibán se už ráno zmocnil nemocnice na jihu Kunduzu. V zařízení je asi 200 lůžek. Policejní zdroj citovaný agenturou Reuters obsazení nemocnice potvrdil, další podrobnosti ale nejsou známy. Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid zároveň varoval obyvatele města, aby nevycházeli.

Vládní síly dosud podle AP zabily asi 34 bojovníků Tálibánu. Podle mluvčího policie v provincii Kunduz si boje vyžádaly také oběti mezi vojáky.

Strategická provincie Kunduz čelí rostoucím útokům Tálibánu od dubna a dnešní ofenziva je od té doby už druhým pokusem dobýt město. Tálibán se podle afghánských úřadů spojil s dalšími povstaleckými skupinami ze severu země a společně zesílily útoky v tomto dříve poklidném regionu.

Stovky talibanců dnes časně ráno zahájily ze tří stran útok na město Kunduz | Foto: ČTK/AP

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme