V nemocnici v Kunduzu se skrývali Talibanci, tvrdí afghánské úřady, lékaři to popírají

Okolnosti sobotního bombardování nemocnice Lékařů bez hranic (MSF) v afghánském Kunduzu jsou stále nejasné. Zemřelo tam podle nejnovějších informací nejméně 22 lidí včetně 12 zaměstnanců. Podle MSF vše nasvědčuje tomu, že na nemocnici zaútočila letadla vedená USA. Afghánské úřady zase tvrdí, že vrtulníky afghánské armády opětovaly palbu bojovníků radikálního hnutí Taliban, kteří se skrývali v nemocnici. Tálibánci prý nemocnici napadli a využili ji jako "živý štít". MSF to však popírá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vstup do nemocnice Lékařů bez hranic v afghánském Kunduzu, kterou zasáhl letecký úder

Vstup do nemocnice Lékařů bez hranic v afghánském Kunduzu, kterou zasáhl letecký úder | Zdroj: Reuters

Afghánské ministerstvo obrany podle agentur prohlásilo, že "teroristé" vyzbrojeni lehkými a těžkými zbraněmi vstoupili do objektu nemocnice, použili budovu a lidi uvnitř jako "lidský štít" a stříleli na bezpečnostní síly. Na budovu prý poté pálily a poškodily ji bojové vrtulníky.

Organizace Lékaři bez hranic ale zprávy, že Tálibán z nemocnice střílel na vojáky NATO a afghánské armády popřela.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Afghánistánu pokračuje vyšetřování útoku na nemocnici Lékařů bez hranic v Kanduzu. Hostem ČRo byl ředitel české pobočky organizace Pavel Gruber

„Můžeme potvrdit, že tu noc, kdy došlo k útoku, byly brány nemocnice zavřené a nebylo možné, aby do objektu vstoupil kdokoli jiný než ošetřující personál nebo pacienti,“ řekl ČRo ředitel české pobočky organizace Pavel Gruber.

Zopakoval také, že Lékaři bez hranic informovali všechny válčící strany o přesné GPS lokaci nemocnice.

„Nálety mířily na hlavní budovu nemocnice, kde je jednotka intenzivní péče a pohotovostní oddělení. Zatímco okolní budovy zůstaly poměrně nezasažené. Takže útok byl veden přesně. Proto jsme z toho tak konsternováni,“ vysvětlil Gruber.

Mluvčí americké armády připustil, že objekt mohli neúmyslně ostřelovat Američané. Washington slíbil případ řádně vyšetřit.

„Ministerstvo obrany zahájilo rozsáhlé vyšetřování a čekáme na výsledky, abychom se definitivně vyjádřili k okolnostem této tragédie,“ řekl prezident USA Barack Obama. Zároveň vyjádřil hlubokou soustrast lékařskému personálu a dalším civilistům, kteří při tragickém incidentu zahynuli.

Lékaři bez hranic oznámili, že jejich nemocnice v Kunduzu je po bombardování nefunkční a byla uzavřena. Pacienti byli převezeni do okolních zdravotnických zařízení.

Kunduzu se v pondělí nečekaně zmocnili povstalci z Tálibánu. Afghánská vláda sice tvrdí, že nad městem opět získala kontrolu, agentura Reuters ale s odvoláním na nejmenovaného činitele mezinárodní koalice píše, že situace je nejistá. Svědci uvádějí, že lidé v Kunduzu se bojí vycházet z domovů a že na ulicích leží mrtvá těla. Nemocnicím docházejí léky a zároveň přibývá pacientů.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme