Bombardování nemocnice v Kunduzu prošetří mezinárodní komise

Útok na nemocnici organizace Lékaři bez hranic v afghánském Kunduzu bude řešit Mezinárodní humanitární vyšetřovací komise. Je to vůbec první ostré nasazení této instituce, která vznikla na základě dodatků k Ženevským úmluvám. Nálety amerického letectva zabily minulý víkend 22 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékaři bez hranic (ilustrační foto)

Lékaři bez hranic (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Lékaři bez hranic doufají, že nezávislá komise objasní, proč na dobře známou nemocnici plnou pacientů více než hodinu opakovaně padaly bomby.

„Obdrželi jsme omluvy, vyjádření soustrasti, nicméně pořád nevíme, proč se ten incident stal, co za tím bylo,“ řekl ve vysílání Radiožurnálu ředitel české pobočky této organizace Pavel Gruber.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lékaři bez hranic žádají o mezinárodní šetření útoku na nemocnici v Kunduzu. Na podrobnosti se Radiožurnál ptal ředitele české pobočky této organizace Pavla Grubera

Jak dodal, bombardování Lékaři bez hranic obecně vnímají jako útok na Ženevské konvence.

„Kunduzská nemocnice nebyla jediná nemocnice Lékařů bez hranic na bezpečnostně exponovaném území. Máme nemocnice v Iráku, ve Středoafrické republice. To znamená, že my potřebujeme vědět, jestli Ženevské úmluvy platí, jestli platí nedotknutelnost zdravotnických zařízení, a pro to, abychom se toto dozvěděli, potřebujeme vědět, co za tím útokem skutečně stálo,“ podotkl Gruber.

Komise teď čeká na oficiální souhlas americké a afghánské vlády. Na jejich spolupráci bude muset spoléhat i v průběhu vyšetřování. Pravomoci Mezinárodní humanitární vyšetřovací komise jsou totiž velmi omezené.

Vstup do nemocnice Lékařů bez hranic v afghánském Kunduzu, kterou zasáhl letecký úder | Foto: Reuters

Strategicky významné město Kunduz s 300 tisíci obyvateli obsadil koncem září Tálibán. Po třech dnech afghánská armáda získala město zpět do svých rukou, bojovníci Tálibánu ale v některých částech Kunduzu zůstali a pokračovali v bojích.

Afghánská armáda požádala o pomoc USA a při následné vzdušné operaci byla zasažena nemocnice Lékařů bez hranic. Velitel zahraničních sil v Afghánistánu John Campbell prohlásil, že bomby na nemocnici dopadly omylem a že USA by nikdy záměrně na zdravotnické zařízení neútočily. Lékaři bez hranic ale v omyl nevěří.

ČRo, Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme