Na Sinajském poloostrově se zřítil ruský letoun s 224 lidmi na palubě

Ruský letoun s více než 220 lidmi na palubě se dnes ráno zřítil v centrální části Sinajského poloostrova poté, co vzlétl z egyptského letoviska Šarm aš-Šajch u Rudého moře a mířil do ruského Petrohradu. Letoun vezl převážně ruské turisty. Podle předběžných odhadů je příčinou neštěstí technická závada. Stroj zmizel z radarů po 23 minutách od startu. Letoun byl v té době podle egyptských dispečerů ve výšce zhruba 9000 metrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský airbus A-321 dnes brzy ráno havaroval v oblasti Sinajského poloostrova

Ruský airbus A-321 dnes brzy ráno havaroval v oblasti Sinajského poloostrova | Zdroj: Reuters

Podle ruských leteckých služeb šlo o letoun Airbus A-321 s 224 lidmi na palubě, z toho 17 bylo dětí a 7 členů posádky, který provozovala ruská letecká společnost Kogalymavia.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na lince z egyptského Šarm-aš-Šajchu do Petrohradu havarovalo ruské dopravní letadlo. Trosky se našly na Sinaji. Více od Martina Dorazína

Podle záchranářů se letadlo zřítilo v hornaté pouštní oblasti Hassana, které leží asi 35 kilometrů jižně od pobřežního města Aríš. Má být rozpadlé na dvě části – zadní shořela a přední narazila do skal. Vyšetřovatelé zajistili černou skříňku s údaji o letu.

Z trosek letadla bylo už vytaženo více než sto těl, včetně pěti dětí. Z jiné části trosek zaslechli egyptští záchranáři sténání a věří, že někteří cestující mohli přežít.

Agentura TASS s odvoláním na káhirské mezinárodní letiště uvedla, že posádka hlásila problémy s radiostanicí a krátce před zmizením letounu z radarů žádala o přistání na nejbližším letišti. „Podle posledních informací šlo údajně o poruchu motorů,“ říká letecký publicista Martin Velek.

Na Sinaji se zřítilo ruské letadlo s 224 lidmi na palubě | Foto: ČTK

Posádka havarovaného airbusu si podle řízení letového provozu už během minulého týdne opakovaně stěžovala na potíže s motory. Rusko proto zahájilo vyšetřování letecké společnosti ve věci zanedbání bezpečnosti leteckého provozu.

Letadlo z letoviska Šarm aš-Šajch odletělo v 6:51 moskevského času (4:51 SEČ). V 7:14 nenavázalo kontakt s kyperskou Larnakou a zmizelo z radarových monitorů.

Podle egyptských bezpečnostních zdrojů nic nenasvědčuje tomu, že letoun byl sestřelen. Podobné obavy vyvolává skutečnost, že na Sinaji působí islámští radikálové včetně skupin napojených na Islámský stát. Islamisté tady v posledních měsících zabili stovky egyptských vojáků nebo policistů a útočili i na další cíle.

Příbuzní pasažérů havarovaného letu se scházejí na letišti v Petrohradě | Foto: ČTK/AP

Podle serveru Flightradar24, který sleduje veškerá letadla po celém světě, letadlo prudce snížilo letovou hladinu a pak zmizelo z radarů. Padalo asi rychlostí 2 kilometry za minutu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Sinajském poloostrově se zřítilo ruské dopravní letadlo. O nehodě mluví letecký publicista Martin Velek

Ruský prezident Vladimir Putin a premiér Dmitrij Medvěděv už rodinám pasažérů vyslovili soustrast. Prezident nařídil, aby se jim dostalo okamžité podpory a pomoci. Na Pulkovském letišti v Petrohradě pomáhají příbuzným obětí také psychologové. Pojišťovna Ingosstrach vyplatí za každý zmařený život v přepočtu asi 800 tisíc korun.

Ministerstvo pro mimořádné situace vytvořilo pracovní skupinu pro vyšetřování neštěstí a do Egypta vypravuje celkem pět letadel se záchranáři a odborníky na palubě. Na místo neštěstí zamířil i egyptský premiér Šaríf Ismáíl s několika ministry. Pomoc Egyptu nabídl Izrael.

Prezident Putin vyhlásil na neděli státní smutek.

Příbuzným obětí havarovaného letu pomáhají na letišti v Petrohradě psychologové | Foto: Reuters

Letoun byl údajně 18,5 roku starý. Ve společnosti Kogalymavia létal od roku 2012.

„Je to společnost, která nemá špatnou reputaci. Nejčastěji vozí cestující do oblíbených arabských destinací. Před několika roky měli jeden problém, který skončil třemi mrtvými. Bylo to ale na zemi, když došlo k požáru. Letadlo bylo 18 let staré, což ale mnoho neříká. Záleží, jak se o letadlo starají a jak jsou vycvičené posádky,“ upřesňuje Martin Velek.

O letadle přicházely z egyptského řízení letového provozu z počátku rozporuplné informace - nejprve tvrdili, že letadlo je v pořádku a objevilo se na tureckých radarech. Ruské úřady zase oznámily, že se letadlo ztratilo v oblasti Kypru. Nakonec egyptská vláda potvrdila, že se stroj zřítil na Sinaji.

Na letiště v Petrohradě se scházejí příbuzní lidí z letu KGL-9268 | Foto: ČTK/AP

Martin Dorazín, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme