Ruský letoun se zřejmě rozpadl už ve vzduchu, vyplývá z vyšetřování

V Egyptě pokračuje vyprošťování obětí z ruského airbusu, který se zřítil na Sinaji. Do práce už se dali i odborníci vyslaní z Ruska a začala také analýza černých skříněk, které se podařilo v troskách objevit. Podle ruských úřadů se letadlo rozpadlo už ve vzduchu, a to ve velké výšce. Při neštěstí přišlo o život všech 224 lidí na palubě, většinou ruských turistů vracejících se z dovolené.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do včerejšího setmění se z trosek podařilo vyprostit 163 obětí nehody a s dnešním východem slunce záchranáři v práci pokračovali.

Tělo jedné holčičky našli vzdálené 8 kilometrů od hlavních trosek letadla. Celou pátrací oblast tak rozšířili na okruh 15 kilometrů, což je ve velice nepřehledném terénu Sinajského poloostrova obrovská plocha a práce jsou obtížné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Sinaji pokračuje vyprošťování obětí sobotní letecké nehody. Podle všeho se ruské letadlo rozpadlo už ve vzduchu. Více zpravodaj Štěpán Macháček

Těla obětí přepravují egyptská vojenská letadla z místa neštěstí do Káhiry. Už dnes v noci by měly první z nich přepravit do Petrohradu stroje ruského Ministerstva pro mimořádné situace. „Po půlnoci jsme převzali deset těl. Některé bylo možné identifikovat, u jiných je to ale vyloučené,“ uvedl manažer nemocnice v Káhiře.

Jak egyptský premiér Šaríf Ismáíl, tak ruský ministr dopravy Maxim Sokolov odmítají, že by stroj mohli sestřelit ozbrojenci, kteří na Sinaji operují.

Podle ruských úřadů se letoun rozpadl už během pádu – a možná už během letu – na několik kusů, na což poukazuje i velice široké rozptýlení trosek a těl obětí. Šéf leteckého úřadu Rosaviace Alexandr Neraďko uvedl, že úlomky stroje leží na ploše více než 20 kilometrů čtverečních, která tvoří ovál o délce 8 a šířce 4 kilometry. Podle Neraďka vše svědčí o tom, že se letadlo rozpadlo velmi vysoko ve vzduchu.

Zdá se také, že část letadla začala během pádu hořet, podle čehož někteří analytici nevylučují, že na palubě airbusu mohla být nálož, stejně tak by ale mohla být příčinou exploze motoru, což se už v minulosti v letecké dopravě stalo.

Společnost Kogalymavia, které letadlo patřilo, však uvedla, že selhání motoru nebo jeho požár zřejmě k pádu stroje nevedly. Taková situace je vážná, ale nikoli katastrofická a piloti její zvládnutí nacvičují každých šest měsíců, uvedla Kogalymavia.

Existují i rozporuplné verze toho, co se dělo v pilotní kabině předtím, než k nehodě došlo. Egyptský ministr civilního letectví tvrdí, že let byl až do pádu zcela normální a že piloti nehlásili žádné technické problémy.

Egyptský šéf vyšetřování leteckých nehod ale už dříve prohlásil, že si piloti naopak stěžovali na problémy s motory. Spekulace by měla rozptýlit analýza černých skříněk, která už začala.

Rusko vyhlásilo státní smutek za 224 obětí leteckého neštěstí

Číst článek

„Při takovýchto nehodách je velmi důležité, aby se o jejich příčinách nespekulovalo. Komplikované otázky vyžadují sofistikované metody a rozsáhlé vyšetřování, a to může trvat celé měsíce,“ prohlásil egyptský prezident Abd al-Fattáh Sísí.

Přestože úřady možnost sestřelení letadla odmítají, letecké společnosti Air France-KLM, Lufthansa a Emirates své trasy přes Sinajský poloostrov odklonily.

Na Sinaji se zřítilo ruské letadlo s 224 lidmi na palubě | Foto: ČTK

Martin Dorazín, Štěpán Macháček, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme