Bombardování nemocnice v Kunduzu podle vyšetřovatelů způsobila lidská chyba

Bombardování nemocnice Lékařů bez hranic (MSF) v afghánském Kunduzu se podle amerických vyšetřovatelů dalo zabránit. Šlo prý o tragické neštěstí způsobené lidskou chybou. Americké nálety na zdravotnické zařízení počátkem října nepřežilo 22 lidí včetně 12 pracovníků Lékařů bez hranic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vstup do nemocnice Lékařů bez hranic v afghánském Kunduzu, kterou zasáhl letecký úder

Vstup do nemocnice Lékařů bez hranic v afghánském Kunduzu, kterou zasáhl letecký úder | Zdroj: Reuters

Podle amerického generála Wilsona Shoffnera letectvo ukončilo bombardování ve chvíli, kdy zjistilo, že útočí na nemocnici.

Lékaři bez hranic od začátku útok odsuzují s tím, že všechny bojující strany znaly souřadnice nemocnice. Organizace požádala o vyšetření incidentu nezávislou mezinárodní komisí.

Americké letectvo bombardovalo nemocnici v Kunduzu 3. října během bojů o město mezi afghánskou armádou a radikály z hnutí Tálibán. Ti se podle původních amerických závěrů skrývali v okolí nemocnice.

Za útok, který byl jedním z nejhorších masakrů civilistů ve 14 let trvající historii amerického vojenského úsilí v Afghánistánu, se omluvil americký prezident Barack Obama.

ČRo, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme