Lékaři bez hranic žádají nezávislé vyšetřování útoků na syrské nemocnice

Humanitární organizace Lékaři bez hranic požaduje nezávislé vyšetření náletů na syrské nemocnice. Při pondělních úderech na zdravotnická zařízení a školy zemřelo podle OSN asi 50 lidí. Jednu z nemocnic podporovali právě Lékaři bez hranic.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnici ležící u města Maara an-Numán zasáhly podle zdrojů Lékařů bez hranic čtyři útoky, které přišly těsně po sobě

Nemocnici ležící u města Maara an-Numán zasáhly podle zdrojů Lékařů bez hranic čtyři útoky, které přišly těsně po sobě | Foto: Lékaři bez hranic

Prezidentka humanitární neziskové organizace Lékaři bez hranic Joanne Liuová útoky odsoudila.

„Sýrie je dnes vražednou skříňkou. Jsme svědky kolektivního globálního selhání. Útoky na zdravotnická zařízení a na civilisty musí přestat. Nálet byl určitě záměrný,“ řekla Liuová.

Dodala také, že podle výpovědí zaměstnanců, kteří přežili, jsou za útokem pravděpodobně syrská nebo ruská letadla.

„Říkáme pravděpodobně, protože nemáme k dispozici jiná fakta než výpověď personálu. V té oblasti jsou převážně koaliční síly vedené syrskou vládou," poznamenala Liuová.

Syrská organizace pro lidská práva v Londýně už dříve uvedla, že útočila ruská letadla. Moskva to ale odmítla. Podle syrského velvyslance v Rusku stojí za náletem americké letouny. Také Spojené státy ale podobné spekulace popřely.

Turecko a Francie už dříve označily útoky na nemocnice za válečný zločin.

Nemocnici ležící u města Maara an-Numán zasáhly podle zdrojů Lékařů bez hranic čtyři útoky, které přišly těsně po sobě | Foto: Lékaři bez hranic

„Útok na nemocnici Lékařů bez hranic je naprosto nepřijatelný. Budeme i nadále vyvíjet tlak na všechny bojující strany, aby respektovaly principy ochrany civilistů,“ uvedla šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová.

Letecké údery zničily v pondělí na severu Sýrie podle OSN pět zdravotnických zařízení a dvě školy. Zahynulo nejméně 50 lidí a desítky osob utrpěly zranění.

Lékaři bez hranic provozují na severu Sýrie šest zdravotnických zařízení a přímo podporují více než 150 zdravotnických středisek a nemocnic na celém území Sýrie, zvláště pak v obléhaných oblastech. Jde převážně o provizorní nemocnice bez personálu Lékařů bez hranic, kterým organizace poskytuje materiální podporu, školení a konzultace.

Anna Jadrná, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme