Lékaři bez hranic žádají nezávislé vyšetřování útoků na syrské nemocnice

Humanitární organizace Lékaři bez hranic požaduje nezávislé vyšetření náletů na syrské nemocnice. Při pondělních úderech na zdravotnická zařízení a školy zemřelo podle OSN asi 50 lidí. Jednu z nemocnic podporovali právě Lékaři bez hranic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnici ležící u města Maara an-Numán zasáhly podle zdrojů Lékařů bez hranic čtyři útoky, které přišly těsně po sobě

Nemocnici ležící u města Maara an-Numán zasáhly podle zdrojů Lékařů bez hranic čtyři útoky, které přišly těsně po sobě | Foto: Lékaři bez hranic

Prezidentka humanitární neziskové organizace Lékaři bez hranic Joanne Liuová útoky odsoudila.

„Sýrie je dnes vražednou skříňkou. Jsme svědky kolektivního globálního selhání. Útoky na zdravotnická zařízení a na civilisty musí přestat. Nálet byl určitě záměrný,“ řekla Liuová.

Dodala také, že podle výpovědí zaměstnanců, kteří přežili, jsou za útokem pravděpodobně syrská nebo ruská letadla.

„Říkáme pravděpodobně, protože nemáme k dispozici jiná fakta než výpověď personálu. V té oblasti jsou převážně koaliční síly vedené syrskou vládou," poznamenala Liuová.

Syrská organizace pro lidská práva v Londýně už dříve uvedla, že útočila ruská letadla. Moskva to ale odmítla. Podle syrského velvyslance v Rusku stojí za náletem americké letouny. Také Spojené státy ale podobné spekulace popřely.

Turecko a Francie už dříve označily útoky na nemocnice za válečný zločin.

Nemocnici ležící u města Maara an-Numán zasáhly podle zdrojů Lékařů bez hranic čtyři útoky, které přišly těsně po sobě | Foto: Lékaři bez hranic

„Útok na nemocnici Lékařů bez hranic je naprosto nepřijatelný. Budeme i nadále vyvíjet tlak na všechny bojující strany, aby respektovaly principy ochrany civilistů,“ uvedla šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová.

Letecké údery zničily v pondělí na severu Sýrie podle OSN pět zdravotnických zařízení a dvě školy. Zahynulo nejméně 50 lidí a desítky osob utrpěly zranění.

Lékaři bez hranic provozují na severu Sýrie šest zdravotnických zařízení a přímo podporují více než 150 zdravotnických středisek a nemocnic na celém území Sýrie, zvláště pak v obléhaných oblastech. Jde převážně o provizorní nemocnice bez personálu Lékařů bez hranic, kterým organizace poskytuje materiální podporu, školení a konzultace.

Anna Jadrná, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme